Amsterdam Bewaar

Uitbaatster vrouwencafé Vivelavie krijgt eretitel

Vrouwencafé Vivelavie aan de Amstelstraat.
Vrouwencafé Vivelavie aan de Amstelstraat. © Marc Driessen

Mieke Martelhoff, de eigenaar van vrouwencafé Vivelavie, heeft woensdag een Women Friendly City plaquette gekregen van de Gemeente Amsterdam.

Martelhoff krijgt de eretitel voor haar bijdrage aan een veilige uitgaansplek voor vrouwen in Amsterdam. De uitbaatster van het café, waar veel lesbische en biseksuele vrouwen komen, is de eerste die de plaquette krijgt.

Het is deze week internationale week tegen straatintimidatie. Vivelavie staat volgens de gemeente bekend als 'een café waar mensen zichzelf kunnen zijn zonder dat ze worden lastiggevallen. Niet alleen in haar zaak, maar ook daarbuiten werkt Mieke al jaren aan een goede sfeer op het Rembrandtplein en in de stad.'

Vrouwvriendelijke stad
Het café bestaat sinds 1980 en begon in een kelder aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Later vestigde Vivelavie zich in de Amstelstraat. Het café trekt ook veel bezoekers uit het buitenland.

Martelhoff zette zich ook in voor de Gay Pride. In 1999 kreeg ze al een koninklijke onderscheiding voor haar inzet voor de emancipatie van lesbische vrouwen. Vrouwen die bijdragen aan een vrouwvriendelijke stad kunnen in aanmerking komen voor het predikaat van de gemeente.