PlusNieuws

Uit stukken blijkt: ministerie wist allang dat MC Slotervaart op omvallen stond

Het ministerie van Volksgezondheid wist drie jaar geleden wel degelijk dat het Slotervaartziekenhuis op omvallen stond. Tegen de Tweede Kamer beweerden bewindslieden juist door het nieuws overvallen te zijn.

Herman Stil
Patiënten verlaten het MC Slotervaart in 2018. Het ziekenhuis moest patiënten herplaatsen naar andere ziekenhuizen nadat het failliet werd verklaard. Beeld ANP
Patiënten verlaten het MC Slotervaart in 2018. Het ziekenhuis moest patiënten herplaatsen naar andere ziekenhuizen nadat het failliet werd verklaard.Beeld ANP

Drie jaar geleden viel na aanhoudende financiële problemen de MC Groep om, de commerciële uitbater van het Amsterdamse Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Dronten. Volgens toenmalig minister Bruno Bruins (Medische Zorg) viel het faillissement in oktober het ministerie rauw op het dak. Er waren wellicht aanwijzingen, maar ziekenhuis, toezichthouders en zorgautoriteit zouden hem niet hebben verwittigd van de surseance die in twee dagen uitliep op een faillissement.

Maar uit kabinetstukken die vakblad Zorgvisie met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft opgedoken, blijkt dat zowel het ministerie van Volksgezondheid (VWS) als de inspectie IGZ en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) al maanden rekening hielden met het faillissement. Al in de zomer van 2018 werd het ministerie vanuit betrokken instanties en toezichthouders op de hoogte gesteld van de acute financiële problemen die als ‘zorgelijk maar niet kritiek’ werden vastgelegd.

Herhaalde waarschuwingen

Toezichthouder IGZ zag eind augustus van dat jaar al ‘risico’s voor de continuïteit van de patiëntenzorg’ en stelde de ziekenhuizen onder verscherpt toezicht. Waarborgfonds voor de zorg WFZ kon op dat moment ‘een faillissement niet uitsluiten’. Die mededelingen werden door een ambtenaar van VWS doorgegeven aan de top van het ministerie, waaronder minister Bruins.

Eind september volgde een nieuwe waarschuwingsbrief, geschreven door de hoogste inspecteur van toezichthouder IGZ, aan onder meer minister Bruins en minister Hugo de Jonge van VWS. Daarin werd herhaald dat een faillissement niet viel uit te sluiten en de inspectie een plan wilde maken om de patiëntenzorg te waarborgen.

Uit de stukken die Zorgvisie heeft opgedoken blijkt ook dat het ministerie een eventuele redding overliet aan de zorgverzekeraars, Zilveren Kruis voorop, onder toezicht van de NZA. Die strategie had immers bij eerdere financiële problemen bij ziekenhuizen gewerkt. Bruins liet weten dat hulp van het kabinet was uitgesloten omdat ‘de overheid geen bank is’ en ziekenhuizen ‘niet meer dan stapels stenen zijn’.

Ziekenzorg in gevaar

Maar Zilveren Kruis, dat toch al op gespannen voet leefde met bestuur en eigenaren van de MC Groep vanwege geschonden afspraken en gegoochel met de cijfers, bleek niet bereid de commerciële ziekenhuisgroep overeind te houden vanwege onzekerheid over de financiële gevolgen.

Omdat er, ondanks maanden van alarmbellen, geen scenario klaarlag voor die situatie, kwam de ziekenzorg in Amsterdam en Lelystad daarmee acuut in gevaar. Patiënten moesten halsoverkop naar andere ziekenhuizen worden vervoerd, waarbij soms onverantwoorde risico’s werden genomen. Een jaar later werd een ander ziekenhuis in de problemen, het Maasziekenhuis in Boxmeer, wel met miljoenen euro’s overheidsgeld gered.

Vorig jaar bleek dat ook het Amsterdamse stadsbestuur steken heeft laten vallen. In hetzelfde rapport werd beschreven dat de inspectie, NZA en het ministerie van Volksgezondheid ‘pas veel te laat in de gaten’ kreeg dat het mis zou gaan. Er ontbrak een ‘gezamenlijk gevoel van urgentie’, en betrokkenen keken naar elkaar en legden verantwoordelijkheden bij de andere.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden