Uber komt met ‘discriminatieknop’ na weigering Amsterdamse dragqueen

Gebruikers van taxi-app Uber kunnen voortaan met een knop in een app aangeven als ze gediscrimineerd worden door een chauffeur. Amsterdamse dragqueen Jennifer Hopelezz is blij met de zet.

Ciska Schippers
Uber werkte samen met de Amsterdamse dragqueen Jennifer Hopelezz (l). Beeld Jennifer Hopelezz
Uber werkte samen met de Amsterdamse dragqueen Jennifer Hopelezz (l).Beeld Jennifer Hopelezz

Voorheen kon je na afloop van de rit een klacht indienen over een onveilige of vervelende rit, maar nu is er voor discriminatie een specifieke knop in de app – en dat heeft alles te maken met de Amsterdamse dragqueen Jennifer Hopelezz, die onlangs werd geweigerd door een Uberchauffeur.

Die weigering was extra wrang omdat Hopelezz en meerdere taxibedrijven, waaronder Uber, vlak daarvoor een intentieverklaring hadden ondertekend om discriminatie binnen de taximarkt tegen te gaan.

Voorlichting

In samenwerking met Uber heeft Hopelezz een voorlichtingsfilmpje om bewustzijn te creëren voor het probleem van discriminatie in de stad en de taxibranche: “Ik hoop hiermee te bereiken dat chauffeurs meer begrip hebben voor mensen die anders zijn.”

Hopelezz laat weten erg blij te zijn met de actie die Uber heeft ondernomen. “Ze hebben mijn klacht zeer serieus genomen. Het is aan hen om het beleid te communiceren aan de chauffeurs, bijvoorbeeld met deze video. Aan mij de taak om de lhbti-gemeenschap te informeren dat ze nu makkelijk melding kunnen maken van discriminatie.”

Primeur

Uber lanceert de optie in de week van Pride. Niet alleen reizigers kunnen melding maken van discriminatie, maar ook de chauffeur kan discriminatie rapporteren.

Nederland is het eerste land waar de optie is geïntroduceerd, bevestigt een woordvoerder van Uber. “We gaan kijken hoe het bevalt en mogelijk uitbreiden naar andere landen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden