Uber-chauffeurs beginnen rechtszaak over privacyrechten

Twee Britse Uber-chauffeurs zijn in Amsterdam een rechtszaak tegen Uber begonnen. Ze willen weten of hun privacyrechten wel gewaarborgd worden. Dat meldt hun advocaat, Anton Ekker.

Juliët Boogaard
null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

De chauffeurs willen met de rechtszaak inzage afdwingen in de persoonlijke gegevens en informatie die van hen verzameld wordt, en waartoe die vervolgens gebruikt wordt. Volgens de privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mogen burgers uit de Europese Unie dergelijke informatie opvragen bij bedrijven. Omdat het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam zit, wordt de rechtszaak in de hoofdstad aangespannen.

De chauffeurs willen kunnen inzien hoeveel invloed algoritmen hebben op hun werk. De app van Uber bepaalt bijvoorbeeld de verdeling van ritten en hoeveel die ritten kosten. Dat schrijft The Guardian. “Hoe die gegevens verwerkt worden is bepalend voor het werk van de chauffeurs. Zij hebben het recht in te zien hoe dat gebeurt,” aldus Ekker.

De Britse vakbond ‘App Drivers en Couriers Union’ die de Britse taxichauffeurs ook bijstaat, stelt dat het essentieel is om te controleren of er sprake is van discriminatie of ongelijke behandeling.

Uber als werkgever

Het is niet de eerste keer dat Uber in een juridische strijd verwikkeld raakt. Uber ziet zichzelf slechts als bemiddelaar, tussen klanten en chauffeurs. Maar de Britse rechter oordeelde dat het bedrijf zich als een werkgever gedraagt van de chauffeurs. Daarom hebben zij net als werknemers recht op vakantiedagen en minimumloon.

Dinsdag wordt die uitspraak door Uber aangevochten in het Britse Hooggerechtshof. Uber wil nogmaals benadrukken slechts tussenpersoon te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden