Plus

Twisten over Kwaku laaien op

Kwaku festival 2018 Beeld anp
Kwaku festival 2018Beeld anp

Het Kwaku Festival wordt te groot voor het Mandelapark, vindt de stadsdeelcommissie in Zuidoost. Achter de schermen is de strijd om zeggenschap over het Surinaamse evenement weer eens opgelaaid.

Patrick Meershoek

Het duurde even voor de aap uit de mouw kwam. De opstellers van het advies over de toekomst van het Kwaku Festival in het Mandelapark spraken in de vergadering van de stadsdeelcommissie over het belang van een goede balans tussen drukte en rust, over de draagkracht van grasmat en omwonenden en de mogelijkheid om het zomerfestival naar het Arena-gebied te verplaatsen.

Toen nam Sandra Grep het woord. Is Kwaku nog van Zuidoost? vroeg het commissielid namens GroenLinks. Haar antwoord: "De bewoners herkennen zich niet meer in het festival." Grep pleitte voor een 'communityfestival zoals het ooit was' en vroeg het dagelijks bestuur een oproep te sturen naar potentiële organisatoren binnen de Surinaamse gemeenschap.

Voetbaltoernooi
Plots lag de kwestie van de copyrights op Kwaku weer op tafel. Of Kwakoe, zoals het festival de eerste veertig jaar heette. Voortgekomen uit een voetbaltoernooi van het Surinaamse welzijnswerk om de jongeren in de Bijlmer bezig te houden. Uitgegroeid tot een drukbezocht festival met de Surinaamse cultuur en keuken als hoofdschotel. Steevast op een bedje van organisatorische en financiële chaos, zeker na het vertrek van sterke man Winston Kout naar Suriname in 2007.

De ene na de andere opvolger diende zich aan, maar geen editie verliep zonder gedoe. Een poging van stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose om orde op zaken te stellen kostte hem in 2011 bijna de kop. Het festival ging dat jaar niet door.

Het werd La Rose kwalijk genomen dat hij Paul Stiekema in de arm had genomen. Als voormalig directeur van de Heineken Music Hall had Stiekema uitstekende papieren om de boel weer op de rit te krijgen, maar dat een witte man zich bemoeide met Surinaams erfgoed, was voor een deel van de gemeenschap onacceptabel.

Verwijt
Hetzelfde verwijt treft de Kwaku-­organisatoren sinds 2013. Ivette Forster en Vincent Soekra hebben een goede reputatie in Surinaamse kring, maar hun samenwerking met de ervaren witte organisator Frans de Vries wordt hun in kringen van scherpslijpers nagedragen.

Dat de drie het zieltogende festival feitelijk van de ondergang hebben gered, is voor deze groep van ondergeschikt belang. Forster, Soekra en De Vries hebben Kwaku organisatorisch, zakelijk en programmatisch versterkt en verrijkt. Artiesten en leveranciers krijgen nu gewoon betaald en het festival voldoet aan alle strenge gemeentelijke eisen voor een evenement.

Rommelige charme
Dat laatste is mogelijk niet doorgedrongen tot de groep die van Kwaku weer Kwakoe wil maken. Het festival van vroeger, met zijn provisorische en rommelige opzet, had grote charme, maar zou vandaag op dag één meteen worden gesloten op last van gemeente, brandweer, politie en voedselinspectie vanwege overtreding van alle bestaande regels.

Het is waar: om het festival te bezoeken moet sinds enkele jaren entree worden betaald. Aan professionalisering hangt een prijskaartje. De toegang tot Kwaku kost dit jaar acht euro per weekeinde. Houders van een stadspas betalen negen euro voor een passe-partout, kinderen tot dertien jaar mogen gratis naar binnen. Dat houdt de drempel zo laag mogelijk.

Lees ook: Laatste keer Kwaku Festival in het Nelson Mandelapark?

Van Kwakoe naar Kwaku

Het Kwakoe Festival is vernoemd naar het standbeeld van Kwakoe in Paramaribo. Het beeld stelt een jonge Afrikaanse slaaf voor die zich van zijn ketenen heeft bevrijd. Toen de huidige organisatie de vergunning voor het zomerfestival in 2013 overnam, bleek de naam gedeponeerd bij het merkenbureau. Voor het gebruik van de naam werd door de eigenaar een flinke som geld gevraagd; de organisatie koos er daarom voor onder de
naam Kwaku door te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden