Plus

Tweets brengen nieuwe burgemeester Oostzaan in verlegenheid

Omstreden tweets hebben de onlangs benoemde burgemeester Marvin Polak (VVD) van Oostzaan in verlegenheid gebracht. ‘Als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we deze meneer niet gekozen.’

Jesper Roele
Marvin Polak, de nieuwe burgemeester van de gemeente Oostzaan. Beeld Gemeente Oostzaan
Marvin Polak, de nieuwe burgemeester van de gemeente Oostzaan.Beeld Gemeente Oostzaan

Een week geleden maakte de gemeenteraad van Oostzaan bekend met Polak in zee te gaan. De raad zag in de nieuwe burgervader een ‘zichtbare, enthousiaste en daadkrachtige burgemeester’. Maar een week later lijkt de stemming omgeslagen.

Een oplettende burger verspreidde een dag na de benoeming namelijk enkele tweets van Polak waarin hij berichten van Thierry Baudet retweette en zich negatief uitliet over GroenLinks. Zo noemde hij GroenLinks ‘een failliete partij’ en beschuldigde hij de partij van antisemitisme. GroenLinks (4 zetels) is in Oostzaan na de VVD (5 zetels) de grootste partij. Samen vormen ze de coalitie in het dorp.

Afstand van tweets

Enkele dagen later nam Polak, die eerder VVD-raadslid, wethouder en locoburgemeester was in Uithoorn, afstand van de tweets, op de lokale nieuwswebsite De Orkaan. Polak vertelde zich de tweets niet meer ‘voor de geest te kunnen halen’ en dat hij begreep dat de GroenLinksfractie in de raad ‘niet blij mee’ is. “Ik zou een dergelijke tweet nu nooit meer plaatsen.”

De gemeenteraad leek maandagavond genoegen te nemen met de woorden van Polak en waarnemend burgemeester Wimar Jaeger las vlak voor aanvang van de raadsvergadering een verklaring voor die ondertekend is door alle fractievoorzitters. In de verklaring staat dat meerdere raadsleden een gesprek hebben gehad met Polak en blij zijn dat hij ‘afstand neemt van zijn eerdere uitingen’. Ook ziet de raad uit naar een ‘constructieve samenwerking vanaf 1 juni’.

‘Wild om zich heen slaan’

GroenLinks-raadslid Bert Jongert liet direct na het voorlezen van de verklaring weten het niet eens te zijn met de woorden en de benoeming van Polak niet meer te steunen. Dinsdagochtend vertelt hij dat het hem om meer gaat dan de tweets over GroenLinks. “Meneer Polak gaat op sociale media wild om zich heen slaan als iets hem niet aanstaat. Dat is geen goede eigenschap voor een burgemeester. Hij moet boven de partijen staan.”

GroenLinks-fractievoorzitter Marja van der Pol zegt fractiegenoot Jongert te begrijpen. “Zelf had ik ook een verklaring geschreven, maar daar kreeg ik geen meerderheid voor. In de verklaring die er nu ligt, staat dat wij gerustgesteld zijn, maar dat zijn wij niet. Maar je zit in een democratisch proces en uiteindelijk ga ik voor een constructieve oplossing.”

Van der Pol ziet dat het ‘geen goede start is’ en zegt in een ‘spagaat’ te zitten. “Als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we deze meneer niet gekozen.” De benoeming terugdraaien kan niet omdat het raadsbesluit al is genomen, beseft de fractievoorzitter die nog wel met Polak wil samenwerken. “Maar daarvoor wil ik nog wel met hem in gesprek.”

Polak verwijst dinsdagochtend naar de verklaring van de fractievoorzitters en was voor verder commentaar niet bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden