Tweeduizend woningen in Nieuw-West van het aardgas af

Steeds meer woningen in Nieuw-West worden aardgasvrij. In de Wildemanbuurt, de Dobbebuurt en de Jacob Geelbuurt gaan de komende tijd bijna tweeduizend woningen van het aardgas af. Het college heeft besloten 2,82 miljoen euro subsidie te verlenen voor de verduurzaming van de woningen.

Het Parool
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Woningcorporaties Stadgenoot, Eigen Haard en De Alliantie gaan de komende jaren meer dan duizend woningen in de Wildemanbuurt aardgasvrij maken. En de Wildemanbuurt is niet de enige buurt in Nieuw-West die aardgasvrij wordt gemaakt. Eerder is een zelfbouwinitiatief aangesloten op stadswarmte, in de Jacob Geelbuurt zijn bijna honderd bestaande woningen aardgasvrij gemaakt en ook in de Dobbebuurt zijn werkzaamheden aan 450 woningen van start gegaan. In totaal gaan dus ongeveer tweeduizend bestaande woningen in Nieuw-West van het aardgas af.

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “In Amsterdam pakken we het aardgasvrij maken van de woningen gebiedsgericht aan. Dit betekent dat we in buurten waar bijvoorbeeld al woningrenovaties of werkzaamheden in de grond gepland staan, ook meteen aan de slag gaan met het aardgasvrij maken. In Nieuw-West gaan we samen met de City Deal Partners met zoveel mogelijk bewoners, ondernemers en gebouweigenaren het gesprek aan over andere manieren van verwarmen en koken. Stichting !Woon ondersteunt bewoners bij die gesprekken.”

Wildemanbuurt

Voor het deel van de Wildemanbuurt dat als eerste aan de beurt is, zijn verschillende alternatieve warmtebronnen voor aardgas met elkaar vergeleken. Het stadswarmtenet van Westpoort Warmte ligt relatief dichtbij en woningcorporatie Stadgenoot is voor een paar complexen met huurders in gesprek om over te stappen op stadswarmte. Als zeventig procent van de bewoners van de complexen instemt met de plannen kunnen de werkzaamheden beginnen.

Voor de rest van de Wildemanbuurt onderzoekt de gemeente verschillende alternatieve warmtebronnen. Zo is er een verkenning gestart of aquathermie, warmte uit water van de Sloterplas, een alternatief kan zijn.

Ook subsidie voor woningeigenaren

De subsidie voor de Wildemanbuurt is de eerste uitwerking van de nieuwe subsidieregeling ‘Gebiedsgericht aardgasvrij Amsterdam’. Ook huurders en andere gebouw- en woningeigenaren in deze buurt, zoals VvE’s en particuliere verhuurders, kunnen subsidie aanvragen om hun woning aardgasvrij te maken.

In de toekomst zullen naast de Wildemanbuurt meer buurten in aanmerking komen voor een specifieke, op de buurt toegesneden subsidie. De gebiedsgerichte subsidie kan oplopen tot 5000 euro, plus de gasafsluitkosten per woning. Naast de subsidie per gebied is er ook een stadsbrede subsidie van maximaal drieduizend euro, plus de gasafsluitkosten per woning. Die stadsbrede subsidie komt beschikbaar voor alle woningen in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden