Tweede sluiting doet bordeel My Red Light de das om

Het bordeel My Red Light in de Boomsteeg en Oudezijds Achterburgwal, dat op initiatief van oud-burgemeester Van der Laan vijf jaar geleden is opgezet, sluit definitief en per direct.

Hanneloes Pen
null Beeld ANP
Beeld ANP

ls gevolg van de verplichte sluiting vanwege de coronapandemie kan MRL niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. De sekswerkers en de beheerders zijn gisteren net als de gemeente en andere deelnemers in het project op de hoogte gesteld van de definitieve sluiting.

Tweede sluiting funest

Het veertien kamers tellende bordeel was vorig voorjaar vanwege de coronamaatregelen maanden dicht. Na de heropening werd er van juli tot september weer winst gemaakt en kon een deel van de schuld worden afgelost. De tweede sluiting heeft MRL de das omgedaan.

“We wisten de eerste lockdown te overleven. Maar bij de tweede lockdown kregen we nul komma nul inkomsten binnen, terwijl we wel een flinke huur moesten betalen. We hebben daarom moeten besluiten te stoppen,” zegt Coby van Berkum lid van de raad van toezicht van MRL.

Die raad zegt de teloorgang van het bordeel zeer te betreuren. ‘Aandacht voor de veiligheid en de positie van de sekswerkers is van groot maatschappelijk belang,’ aldus een persbericht van de raad. ‘We zijn er behoorlijk stuk van dat we dit initiatief niet overeind hebben kunnen houden. Het is ook verdrietig voor de fantastische groep sekswerkers en beheerders. We hadden de maatschappelijke opdracht vrouwen hun eigen tent te laten runnen, een schone werkplek te geven zonder mensenhandel. Dat is nu ten einde.’

Veilige werkplek

MRL, dat als proefproject Mijn Eigen Raam is ontstaan, kwam in 2016 op initiatief van de gemeente tot stand. Het doel was vrouwen in de seksindustrie een veilige werkplek te bieden, buiten het bereik van mensenhandel. Tot de uitbraak van de coronapandemie had het bordeel een sluitende begroting, aldus MRL.

De leiding van MRL heeft de gemeente inmiddels aangeboden haar kennis en expertise in te zetten bij het vormgeven van een erotisch centrum elders in de stad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden