Update

Tweede nacht op rij explosie in Zeilstraat in Amsterdam-Zuid

In de Zeilstraat in Amsterdam-Zuid heeft opnieuw een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Ditmaal was de explosie bij een pand naast café De Rab, waar in de nacht van zondag op maandag een ontploffing was. De ruiten van het pand zijn gesneuveld.

Madelief van Dongen
Voor de tweede nacht op rij is er een explosie geweest in de Zeilstraat in Amsterdam.  Beeld Michel van Bergen/ANP
Voor de tweede nacht op rij is er een explosie geweest in de Zeilstraat in Amsterdam.Beeld Michel van Bergen/ANP

De explosie bij het pand, waar een verhuurbedrijf van onder meer bouwmachines is gevestigd, gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag. Bij de ontploffing raakte niemand gewond.

“M’n hele winkel is naar de klote,” roept Miriam Wesselink (35), manager van de Boelsvestiging, als ze dinsdagochtend in de Zeilstraat uit de auto stapt. Volgens Wesselink hoorde ze via via dat er een explosie was geweest. “Echt niet normaal dit.”

Boze buren

Een nacht eerder was het raak voor café De Rab, pal naast het verhuurbedrijf. Er werd toen waarschijnlijk een brandbom naar binnen gegooid, die een klein brandje veroorzaakte. De schade bleef beperkt tot het portiek van het café.

Dat is dinsdagochtend wel anders. Een buurman, die vanwege van zijn veiligheid anoniem wilt blijven, laat foto’s zien van de deur in zijn trappenhuis, die flink is beschadigd. “Dit was heel anders dan de explosie van zondagnacht,” zegt hij. “Het was echt een dik explosief, ik rook fakking veel buskruit. Op de stoep lag een trekdraad.” Volgens de buurman was het café overduidelijk doelwit. “Het is daar altijd al shady, maar het gaat nu wel heel ver.”

Hoe groot de schade is aan woningen rond het verhuurbedrijf, is nog niet duidelijk. Ook durft de politie nog niet te zeggen of er een verband is tussen de twee incidenten. Dat wordt nog onderzocht.

Verhuizen

Voor buren lijkt de maat vol. “Gisteren zei ik al: het is niet de vraag of, maar wanneer er weer iets gebeurt,” zegt buurman Martin Dales. “Ongelooflijk. Dit café houdt de hele straat in zijn greep.” Meerdere buren geven aan te willen verhuizen, zoals buurman Joppe (24). Hij kwam hier een jaar geleden wonen nadat de vorige bewoner vanwege de veiligheid was verhuisd. “Wat overlast maakt mij niet uit,” zegt hij. “Een beetje harde muziek draaien vind ik prima. Maar dit gaat wel ver.”

Ook Wesselink heeft last van het café. Haar winkel was de laatste weken dicht wegens personeelstekort, meldt het A4'tje op de deur. “Maar dat komt grotendeels ook door die ellende hiernaast,” zegt ze. “We stonden hier vaak alleen in de winkel en dat gaf geen veilig gevoel.”

Er zijn al vaker incidenten in de buurt van café De Rab geweest: in oktober 2021 werd het café meermaals beschoten. Agenten vonden er toen een bloedspoor en een gouden ketting. Afgelopen december werd in de buurt van het café een explosief aangetroffen.

“Moeten we hier soms spandoeken gaan ophangen om aandacht te trekken?” zegt buurman Dales. “Ik ben er helemaal klaar mee.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze misdaadpodcast:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden