Amsterdam Bewaar

Tweede Cartesius geeft drie dagen les vanuit de OBA

Voor de bibliotheek bieden scholieren ook voordelen.
Voor de bibliotheek bieden scholieren ook voordelen. © Floris Lok

De nieuwe middelbare school Cartesius 2 strijkt vanaf dinsdag drie ochtenden per week neer in de Openbare Bibliotheek (OBA).

Het Cartesius 2, het broertje van het Cartesius Lyceum, is een VWO+school met bijzondere aandacht voor digitale vaardigheden, onderzoek en filosofie.

We hopen op wederzijdse inspiratie

Martin Berendse, directeur OBA

De OBA wordt onderdeel van het leerconcept. Twee ochtenden per week krijgen de 84 leerlingen er les, op de derde ochtend gaan ze zelfstandig aan de slag. Voor de bibliotheek bieden scholieren ook voordelen. De jongeren gaan meewerken aan projecten als online platforms over mediavaardigheden en 'Lezen voor de Lijst'.

'Enorme luxe'
"Deze samenwerking is een experiment, waar beide partijen enorm naar uitkijken. We hopen op wederzijdse inspiratie," zegt Martin Berendse, directeur van de OBA. Volgens schoolleider Martijn Meerhoff van het Cartesius is het voor zijn leerlingen "een enorme luxe dat zij kunnen leren en wereken in een omgeving waar zoveel lesmateriaal voor handen is".

Ook zijn er plannen om samen te werken met Amsterdam FM, ook in de bibliotheek gehuisvest. "Op termijn kunnen we daar debatten organiseren. Zo worden we een Balie voor jongeren," aldus een OBA-woordvoerder.