Twee weken meer tijd voor schooladvies achtstegroepers

Amsterdamse basisscholen krijgen twee weken langer de tijd om na te denken over het schooladvies van de achtstegroepers. Omdat de basisscholen tijdens de lockdown grotendeels gesloten zijn, is de deadline uitgesteld tot 1 maart.

Hanna Bijl
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat hebben de Amsterdamse schoolbesturen en gemeente besloten. De scholen blijven in ieder geval nog tot 7 februari gesloten. De vereniging voor Amsterdamse schoolbesturen (Osvo) hoopt basisscholen in de maand februari zo wat extra tijd te geven om tot een passend schooladvies te komen.

De basisscholen hebben nu tot uiterlijk 1 maart de tijd om de schooladviezen door te geven. Daarna moeten ouders tussen 8 en 19 maart de lijst met voorkeursscholen van hun kinderen doorgeven.

De open dagen van middelbare scholen vinden nu noodgedwongen online plaats. De Osvo hoopt dat het 8 en 19 maart nog lukt om fysieke kennismakingsactiviteiten te organiseren.

Bezoek scholen

“Als alles heel erg mee zit zouden we in die aanmeldperiode misschien nog wat lesjesmiddagen of andere activiteiten kunnen organiseren,” zegt Jan Paul Beekman, rector van het Spinoza Lyceum en namens de Osvo verantwoordelijk voor de aanmeldprocedure van achtstegroepers. “Dan zouden leerlingen toch nog een paar scholen kunnen bezoeken om de sfeer op te snuiven.”

Hij houdt een flinke slag om de arm, want alles is afhankelijk van de steeds veranderende coronamaatregelen. “Mochten de scholen inderdaad na 7 februari weer open gaan, en mocht het virus het toelaten, dan is het misschien al eerder mogelijk om wat fysieke kennismakingsactiviteiten te organiseren. Maar het zou ook goed kunnen dat dat niet gaat lukken, dat is nu echt nog te vroeg om te zeggen.”

Als blijkt dat de scholen ook na 7 februari nog dicht moeten blijven, is het misschien nodig om het hele tijdpad van de aanmeldingen opnieuw tegen het licht te houden, zegt Beekman. “Dat levert dan weer heel nieuwe uitdagingen op. Mocht dat zo zijn, dan komen we zo snel mogelijk weer met een update.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden