Nieuws

Twee Nederlandse kopstukken cocaïnehandel gepakt in Dubai, in groot internationaal drugsonderzoek

In Dubai zijn op verzoek van de Nederlandse opsporingsdiensten twee absolute kopstukken gepakt in de internationale cocaïnehandel.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Dubai. Beeld Getty Images
Dubai.Beeld Getty Images

Het gaat om de Nederlandse Bosniër Edin G. (40) en de Nederlandse Marokkaan Zohair B. (37), alias ‘Beertje’.

Voor allebei zal Nederland uitlevering vragen aan de Verenigde Arabische Emiraten. De aanhoudingen volgen op een groot door Europol geleid onderzoek waaraan de Landelijke Recherche en de Rotterdamse recherche voor Nederland deelnamen. Ook opsporingsdiensten uit Spanje, Frankrijk België, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten namen deel.

De 37-jarige B. wordt door het Openbaar Ministerie in Rotterdam vervolgd voor de invoer van duizenden kilo’s cocaïne in Nederland in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.

Coördinerende rol

De cocaïne werd voornamelijk vanuit Zuid-Amerika de havens van Antwerpen en Rotterdam ingevoerd. De Nederlandse verdachte zou die invoer hebben gecoördineerd.

Hij kwam in beeld door ontsleuteld berichtenverkeer uit de in 2021 neergehaalde servers van Sky ECC. De man stond sinds april 2022 internationaal gesignaleerd en werd gezocht door alle bij Interpol aangesloten landen.

Leidende rol

De 40-jarige G. kwam ook in beeld door Skyberichten. Hij zou grote partijen cocaïne hebben ingevoerd – waaronder 1800 kilo die in 2020 in de haven van Hamburg was ingevoerd met Nederland als eindbestemming. Bovendien zou hij betrokken zijn bij de invoer van bijna 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. Die grondstoffen kwamen via de haven van Antwerpen binnen, met een bedrijf in Nederland als eindbestemming.

De man zou een leidende rol hebben gehad.

Uit Skychats maken de opsporingsdiensten ook op dat hij de import van 739,5 kilo cocaïne vanuit Durban (Zuid-Afrika) naar Rotterdam voorbereidde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden