live

Dag 42: dit had kroongetuige Fred Ros te zeggen

Ruim drie jaar na zijn aanhouding is de rechtbank in Amsterdam dit jaar gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Misdaadverslaggevers Paul Vugts en Maarten van Dun houden je in dit blog op de hoogte.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Verslag van dag 42

  Lees het verslag van de 42ste procesdag hier terug.

 2. Zitting gesloten

  De zaak is voor vandaag klaar. Morgen gaat het om 10.00 uur verder, dan zal Holleeders raadsman Sander Janssen vragen stellen aan Ros, net als het Openbaar Ministerie.

 3. 'Dat hoeft niet hoor'

  De rechtbank vraagt Ros of hij ooit heeft gehoord dat er plannen waren Willem Holleeder te vermoorden. Astrid Holleeder heeft namelijk gezegd dat Van der Bijl vermoord moest worden omdat hijzelf plannen had Holleeder te liquideren.

  Van der Bijl zou dat aan Ros hebben gevraagd, verklaarde Astrid Holleeder. Ros heeft nooit geweten over die plannen, zegt hij: “Dat is voor mij nieuw, ik wist daar niks van.” De rechtbank zegt kort tussendoor dat Holleeder straks vragen mag stellen, maar die is dat niet van plan: “Dat hoeft niet hoor.”

 4. De kop van jut

  Ros herhaalt nu maar weer eens dat de detentieomstandigheden een rol speelden bij het sluiten van een deal met justitie. “Als ze me niet in Vught hadden opgesloten was die deal er misschien veel eerder geweest.”

  Ros wilde, naar eigen zeggen, breken met het criminele milieu, zodat hij nog iets anders kon doen met zijn leven.In een van zijn verklaringen noemde Fred Ros Holleeder ‘de kop van jut'.

  “Als er iemand al bekend is en aandacht heeft, dan is het makkelijk om je achter zo iemand te verschuilen,” zegt Ros daar nu over.

 5. Zitting hervat

  De zitting is hervat. De 'jongste rechter' Margo Somsen vertelt hoe Ros na de eerste veroordeling in Passage, waar Ros dertig jaar cel kreeg, met justitie ging samenwerken. Zo gaat het stap voor stap – en zonder veel nieuws – door het lange traject van Fred Ros van verdachte tot kroongetuige.

 6. Pauze

  De rechtbank besluit tot 14.00 uur te pauzeren, zodat ook Ros ‘even de benen kan strekken.’

 7. Oude barakken van het concentratiekamp

  Eind 2008, in de maanden voordat de zittingen bij de rechtbank in Passage beginnen, blijft Ros nog zwijgen, ook nadat de moordenaars van Thomas van der Bijl in hun rechtszaak verklaringen tegen hem hebben afgelegd.

  “Misschien was het vertrouwen in de overheid er toen nog niet.” In die tijd laat Ros tijdens de politieverhoren zijn hoofd op zijn armen rusten, sluit zijn ogen en blijft zo het hele verhoor zitten. De politieman heeft er dan wel genoeg van: “Fred, ik vind het wel gezegend zo.”

  Pas in 2013, als Ros dus als dertig jaar cel heeft gekregen in Passage, zijn er opnieuw gesprekken. Ros klaagt dan vooral over zijn slechte detentieomstandigheden. “Ik heb in Vught 27 maanden in afzondering gezeten, in de oude barakken van het concentratiekamp.”

  Ros dacht destijds dat de slechte omstandigheden werden gebruikt om hem onder druk te zetten een overeenkomst te sluiten.

 8. Ros vreesde te worden vermoord

  De rechtbank vraagt nu naar de afwegingen die Ros maakte toen hij besloot om met justitie te gaan samenwerken. Aanvankelijk kreeg Ros zwijggeld terwijl hij in de gevangenis zat. Daarover praatte Fred Ros in oktober 2008 in de gevangenis met Siem Wulfse (voormalig Sterkste man van Nederland).

  Dat bedrag wordt heimelijk opgenomen. Het gaat vooral over geld. Het gaat over een bedrag van 133.000 euro en als dat niet wordt betaald dan zal hij verklaringen gaan afleggen. Ros nu over dat zwijggeld: “Ik kreeg ongeveer honderdduizend euro per jaar, per dag 175 euro. Die zouden ze dan elk jaar afrekenen.”

  Ros wilde het niet in een grote pot uitgekeerd krijgen, want dan zou het aantrekkelijker worden om hem te liquideren dan om te betalen. Sowieso vreesde Ros te worden vermoord, want ook als hij zou blijven zwijgen zouden mensen kunnen denken dat hij ooit iets zou doen met de informatie waarover hij beschikte.

 9. 'Ik ga af op de feiten'

  Nu de moord op Willem Endstra.

  Daarbij had Fred Ros geen rol, maar via een zijpad rond de Amsterdammer Leen Bosnie, een zakenpartner van Endstra, hoorde Ros wel wat dingen over de vastgoedmagnaat. Fred Ros speelde naar eigen zeggen een kleine rol bij een voorgenomen actie tegen de Bosnie.

  Die zou volgens sommigen te dicht bij Endstra hebben gestaan en daarmee anderen in de weg hebben gezeten. Ros zocht uit waar Bosnie woonde en de later geliquideerde crimineel Patrick Brisban zette volgens Ros een auto klaar. Tot een liquidatie van Bosnie kwam het echter niet.

  Het valt de rechtbank op dat Ros niet erg onder de indruk lijkt van de statuur van Holleeder: “Ik zit hier Willem Holleeder niet vrij te pleiten, maar ik ga af op de feiten die ik gehoord heb. Veel mensen die in die tijd rond Holleeder liepen zagen hem niet als heel groot. Dan bedoel ik Dino, Danny K., Dick Vrij en Ali Akgun.”

 10. 'Het kwam op mijn bordje'

  Nu de liquidatie van Thomas van der Bijl, in april 2006.

  Fred Ros: “Jesse R. en Peter la Serpe vonden het te riskant. Toen kwam Dino bij mij en hij zei dat het op moest schieten, omdat ‘hij met de politie praatte en je weet nooit waar dat toe kon leiden.’ In die bewoordingen ongeveer.”

  Doordat het eerst Jesse R. was die de afspraak met Soerel had gemaakt, maar die niet uitvoerde, ‘kwam het op mijn bordje,’ zegt Ros. “Toen ben ik twee jongens gaan zoeken en die hebben uiteindelijk de liquidatie gepleegd.”

  Die Dwight S. en Remy H. kregen uiteindelijk beiden ruim 14 jaar cel.

  Ros, over de voorbereiding: “Samen met Jesse heb ik die jongens opgepikt en we zijn een rondje gaan rijden en hen alles laten zien. Jesse was de eerste opdrachtaannemer, dus die reed mee. Hij wist hoe het zat.”

  Dat Ros de twee jongens zwaar onder druk had gezet om de moord te plegen is volgens Ros niet waar.