Amsterdam Bewaar

Twee babyslechtvalken uit het ei op hoofdkantoor ABN

Op de webcam is te zien hoe het slechtvalkengezin het vergaat op het dak van ABN Amro
Op de webcam is te zien hoe het slechtvalkengezin het vergaat op het dak van ABN Amro © .

De Zuidas heeft er twee piepjonge bewoners bij. Boven op het ABN Amrohoofdkantoor kropen onlangs twee slechtvalken uit het ei.

Het kersverse gezin is online live te volgen via een webcam. Te zien is hoe twee grijze donzen vogeltjes warm worden gehouden door moeder valk.

Soms vliegt ze weg om voedsel te verzamelen. De kuikens kruipen dan dicht tegen elkaar aan. Op de webcam is te zien hoe de moeder terugkeert met een inmiddels onherkenbare prooi. Aan de grauwe veren te zien is het wel een vogel. Wellicht een duif. De jongen happen hongerig naar de voorgekauwde stukjes vlees.

Hoewel het gebruikelijk is dat het mannetje tijdens het broeden ook zo nu en dan op de eieren zit, is hij nu nergens meer te bekennen.

Uitsterven
Het verschijnsel op het gebouw is niet geheel nieuw. In 2013 kwamen er ook al vier jongen ter wereld op het dak van de bank, nadat daar een broedkast was geplaatst.

De slechtvalk stond een aantal jaar geleden op het randje van uitsterven, aldus de Vogelbescherming, voornamelijk door het gebruik van pesticiden

De soort stond een aantal jaar geleden op het randje van uitsterven, aldus de Vogelbescherming, voornamelijk door het gebruik van pesticiden. Er werden maatregelen genomen, zoals de plaatsing van broedkasten, waar de vogel gretig gebruik van maakt.

Tegenwoordig is er weer een gezonde populatie slechtvalken.

Lui
Nederland telt circa 150 broedparen. In de film De Wilde Stad, die
in januari verscheen, komt de slechtvalk ook voor.

In Amsterdam duikt de roofvogel op tot midden in de stad. Duiven zijn hier een favoriete maaltijd.

Slechtvalken kunnen tot ruim 50 centimeter groot worden en prooien ter grootte van een gans vangen. Je zou kunnen zeggen dat de vogelsoort enigszins lui is; een eigen nest bouwen doet die niet. Slechtvalken nemen oude kraaiennesten in of vestigen zich in nissen van gebouwen. De broedkasten zijn dus meer dan welkom.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.