Nieuws

Twee aanhoudingen voor rellen Mercatorplein na WK-winst Marokko

De politie heeft twee mannen aangehouden voor de ongeregeldheden van zondag op het Mercatorplein, na afloop van de wedstrijd België-Marokko op het WK voetbal. De Amsterdammers van 20 en 41 jaar worden verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging.

Olaf Heyblom
De tijdens de rellen in brand gestoken deelauto, zondag op het Mercatorplein in Amsterdam. Beeld ANP
De tijdens de rellen in brand gestoken deelauto, zondag op het Mercatorplein in Amsterdam.Beeld ANP

De verdachten zijn bij de politie in beeld gekomen aan de hand van onder andere camerabeelden. Zij worden verhoord voor over hun rol bij de rellen. Daarnaast zijn enkele andere personen die bij de ongeregeldheden aanwezig waren, geïdentificeerd en gewaarschuwd door de wijkagenten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Na de winst op België liep het Mercatorplein in West vol met feestende supporters van het Marokkaanse voetbalelftal. De feestelijke sfeer sloeg daarna om: er werden diverse brandjes gesticht, vernielingen gepleegd en er werd zwaar vuurwerk afgestoken. Daarbij ging een deelauto in vlammen op. De mobiele eenheid moest er uiteindelijk aan te pas komen om de rust te laten wederkeren. Zondagavond werd een persoon aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk.

Maatregelen

Voor de wedstrijd Marokko-Canada, donderdag om 16.00 uur, heeft de Amsterdamse driehoek ‘zichtbare en onzichtbare’ maatregelen getroffen. Het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Vlugtlaan zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat er preventief kan worden gefouilleerd. Ook is er meer politie aanwezig. De Duitse politie assisteert met een waterkanon voor het geval er ongeregeldheden uitbreken. Volgens een politiewoordvoerder zijn de zes Nederlandse waterwerpers momenteel vanwege technische mankementen buiten gebruik, waardoor een beroep wordt gedaan op buurlanden.

‘De politie zal samen met straatcoaches, bondgenoten en jongerenwerkers aanwezig zijn en wil supporters oproepen, ongeacht de uitslag, niet voor onrust te zorgen in de wijk maar er een feestje van te maken,’ schrijft de politie.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden