Nieuws

Twaalf jongeren aangehouden voor maandenlang geweld op metrostations

Twaalf jongeren tussen de 12 en 18 jaar zijn de afgelopen weken aangehouden vanwege het plegen van geweld op en rond metrostations in de eerste maanden van het jaar. Het gaat onder meer om vernieling, intimidatie en mishandeling.

Het Parool
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Een 17-jarige jongen deed in januari 2022 aangifte van een mishandeling bij het Centraal Station, waarbij hij een gebroken kaak opliep. Vergelijkbare incidenten stapelden zich de maanden erna op.

Op 8 maart werden zelfs vijf meldingen op één dag gedaan. Een vrouw werd lastiggevallen en geschopt door een groep jongeren; een andere vrouw werd eveneens lastig gevallen. Toen haar vriend daar wat van zei, werd hij mishandeld. Een andere man werd die dag lastiggevallen, geschopt, geslagen en bespuugd zonder enige aanleiding.

De mishandelingen en intimidaties lieten hun sporen na bij de slachtoffers, zegt een coördinator van het onderzoeksteam. “Ze voelen zich door de nare ervaringen onveilig op straat.”

Camerabeelden

Na enige tijd werd een patroon duidelijk: dezelfde verdachten, dezelfde aanpak en altijd bij metrostations van de Noord/Zuidlijn. Half maart werd een onderzoeksteam samengesteld en werden alle camerabeelden verzameld, waarop de verdachten goed te zien zijn. Velen waren al bekenden van de politie. Hierdoor konden de twaalf verdachten, van 12 tot en met 18 jaar oud, worden aangehouden.

De verdachten zijn verhoord en heengezonden totdat ze voor de rechter verschijnen. De meesten kregen een contact- en locatieverbod, zodat ze niet met elkaar kunnen omgaan en niet meer op de stations mogen komen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden