Twaalf Amsterdammers maken entree in Tweede Kamer

Zoals het er nu uitziet gaan vier Amsterdamse raadsleden verkassen naar de Tweede Kamer. Daarnaast zullen nog acht Amsterdammers hun opwachting maken in Den Haag.

Ruben Koops en Floor Meijs
ChristenUnie-raadslid Don Ceder. Beeld Lin Woldendorp
ChristenUnie-raadslid Don Ceder.Beeld Lin Woldendorp

Dat valt te concluderen op basis van de exitpoll van Ipsos, in opdracht van de NOS. Zoals het er nu uitziet zal ChristenUnie-raadslid Don Ceder naar Den Haag vertrekken, net als D66-raadsleden Alexander Hammelburg (nummer 23 op de lijst ) en Hülya Kat (nummer 17).

Eind vorig jaar vertrok Bij1-raadslid Sylvana Simons al uit de raad, om zich volledig te kunnen storten op de campagne. Met succes, Bij1 heeft één zetel in de Tweede Kamer gehaald.

Het ziet er wel naar uit dat PvdA-raadslid Sofyan Mbarki, die door zijn partij op plek 16 was gezet, voorlopig nog in de gemeenteraad blijft. Zijn partij bleef stabiel met 9 zetels. Vier jaar geleden was dit het slechtste resultaat in de geschiedenis van de PvdA.

Nog 8 Amsterdammers de Kamer in

Naast deze Amsterdamse raadsleden zijn er nog 8 Amsterdammers die voor het eerst in de Tweede Kamer zullen komen, uitgaande van de voorlopige verkiezingsuitslag.

Voor de VVD zijn dat Mariëlle Paul (nummer 17 op de lijst), die vicevoorzitter is van de VVD Amsterdam, en Folkert Idsinga (nummer 33), partner bij advocatenkantoor Baker McKenzie. Ook Pim van Strien (nummer 31), die eerder persvoorlichter was van de VVD en werkte voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Buitenlandse Zaken, zal verkassen naar Den Haag.

Van Strien: “Het is een eer om een van de VVD-Kamerleden te mogen zijn. Ik wil een Kamerlid van, voor en tussen de mensen zijn. Mijn drijfveer is om constant te kijken in het land: waar kan het nog beter, en om dat dan in Den Haag voor elkaar te boksen. Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan.”

Blijdschap bij D66

Lokale D66-leider Reinier van Dantzig reageerde op een onlinebijeenkomst euforisch op de grote overwinning van zijn partij. Vooral de wetenschap dat D66 ruim groter is dan de PVV, zorgt voor blijdschap. “De PVV is verslagen, op naar goud in Amsterdam,” zei hij. De partij bereidt zich voor op een ‘slag om Mokum’ bij de raadsverkiezingen van 2022.

Hülya Kat, nummer 17 op de lijst: “Toen ik gisteravond hoorde dat D66 op 27 zetels stond, was ik in extase. Ik hoopte op zo’n 21 zetels, maar dit had ik echt niet verwacht. Nu het er 23 lijken te worden, is dat nog steeds geweldig.”

Hoewel volgende week vrijdag pas de definitieve uitslagen volgen per kandidaat op de lijst, kan het volgens Kat bijna niet anders dan dat ze de Kamer in gaat. “Ik heb er heel veel zin in, maar moet eerst nog van alles regelen: ik zal de gemeenteraad van Amsterdam verlaten en ben op dit moment nog een fulltime werknemer. Daarna kan ik me echt gaan focussen op portefeuilles en dergelijken.”

Eerste transgender Tweede Kamerlid

Bij D66 maken, naast de eerder genoemde Hülya Kat en Alexander Hammelburg, Sidney Smeets (nummer 18), strafrechtadvocaat bij Spong Advocaten in Amsterdam, en Lisa van Ginneken (nummer 22) hun entree in de Kamer. Van Ginneken zal het eerste transgender Tweede Kamerlid zijn. Een van haar speerpunten is dan ook zelfbeschikking voor transgender- en intersekse mensen en veiligheid voor alle lhbti’ers.

Olaf Ephraim van FvD, bedrijfseconoom en penningmeester van Forum sinds 2019, zal als nummer 3 op de lijst eveneens naar Den Haag afreizen.

Het begin van iets groters

Nieuwkomer Volt zit straks volgens de prognoses met drie man in de Kamer, van wie er twee uit Amsterdam komen: lijsttrekker Laurens Dassen (nummer 1 op de lijst) en Nilüfer Gündoğan (nummer 2). Gündoğan: “Het is zo gaaf om als onderdeel van een Europese partij als eerste in Nederland te mogen starten. We hebben felicitaties ontvangen uit heel Europa, van Sofia tot aan Lissabon.”

Over Volts rol in de Tweede Kamer zegt Gündoğan: “Als Europese partij zullen wij bij alle wetgeving en voorstellen toetsen: kan het Europees ook uit de voeten? Je kunt echt niet meer doen alsof Nederland een eiland is dat losstaat van de wereld. Je moet alles in de context zien. Met onze drie zetels gaan wij daarvoor zorgen. Dit is het begin van iets groters.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden