Amsterdam Bewaar

Podcast over de Amsterdammers uit Schuldig online

Dennis van den Burg van dierenwinkel Ambulia werd het boegbeeld van Schuldig.
Dennis van den Burg van dierenwinkel Ambulia werd het boegbeeld van Schuldig. © Dingena Mol

Hoe gaat het nu met de Amsterdammers uit Schuldig? Dat hoor je wekelijks met de gelijknamige podcast van documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould.

In een reeks van zes afleveringen van dertig minuten gaan Sylbing en Gould met de microfoon op stap om te kijken hoe het de hoofdpersonen van de serie vergaat.   

De eerste aflevering gaat over Dennis van den Burg, van dierenwinkel Ambulia. Was hij voor de uitzendingen nagenoeg failiet, na Schuldig stond zijn winkel ineens vol, en vond hij zomaar enveloppen met vijftig euro in zijn brievenbus. De week erop komen Ditte en Carmelita aan het woord, en praten ze onder andere over de kritiek die ze krijgen op hun trotse houding. 

Behalve dat Sylbing en Gould teruggaan naar Noord, onderzoeken de twee ook of de kijk op schulden in de politiek, de hulpverlening en het beleid een jaar na dato is veranderd.

Gezicht van de schuldproblematiek

In Schuldig volgden de documentairemakers mensen met schulden in de Amsterdamse Vogelbuurt. 

De serie deed destijds veel stof opwaaien. Schuldig won de Zilveren Nipkowschijf en de makers werden uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Samen met De Correspondent startten zij onlangs de campagne Schuldvrij!.

De serie is vanaf nu wekelijks te beluisteren via de site van Human. Samenvattingen van iedere aflevering worden uitgezonden op Radio 1.

Lees ook: 'Hartverwarmende' steun voor eigenaar dierenzaak Noord met schulden en een interview met de makers van Schuldig: Ester Gould: 'Heddy zit altijd in mijn achterhoofd'