Tunnelpark of Ubuntupark: shortlist voor naam nieuw park in Zuidoost bekend

Tunnelpark, Gaasperdammerpark of Ubuntupark: de shortlist is bekend voor de naam voor het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel.

Patrick Meershoek
Een impressie van het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel. Beeld Rijkswaterstaat
Een impressie van het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel.Beeld Rijkswaterstaat

De Bijlmer Bult is het niet geworden, net zomin als het Clarence Seedorf Park, Smibsaland en het Happy Ending Park. Uit de meer dan honderd namen die eerder dit jaar werden ingeleverd voor het nieuwe park op het dak van de Gaasperdammertunnel, zijn er na overleg met de straatnamencommissie drie overgebleven: Tunnelpark, Gaasperdammerpark en Ubuntupark. De stadsdeelcommissie van Zuidoost mag later dit jaar de winnaar aanwijzen.

Grote variatie was er ook in de wensen voor het park zelf, die de bewoners van het stadsdeel dit voorjaar tijdens een uitputtend participatieproces konden indienen. Een zwembad, een tennisbaan, een rollerdisco, een openluchttheater, een fruittuin, waterval, een boksring, een beeldentuin en een museum over de geschiedenis van de Bijlmer: er kwam heel veel voorbij, alles bij elkaar voldoende om drie nieuwe parken te vullen.

Vier thema’s

De participatieleiders hebben de boel gerangschikt en ondergebracht in vier thema’s: groen, kunst, sport en spel en stadslandbouw. Alle vier moeten een plek krijgen in het park. Dat wordt nog een hele puzzel, want de wensen lijken elkaar af en toe in de weg te zitten. De liefhebbers van rust hebben aangegeven geen festivals in het park te willen, terwijl de fans van reuring juist pleiten voor een permanente dj-booth op het tunneldak.

Het is voorstelbaar dat er in het park verschillende zones komen voor de verschillende thema's. Het groen komt terug in een mooi park met bomen, bloementuinen en eetbare planten. (De suggestie voor een Japanse bloementuin naar het voorbeeld van het Amsterdamse Bos zal ook in Amstelveen met applaus worden begroet.) Kunst, muziek en cultuur krijgen een eigen plek, net als de sporters en de kinderen die willen spelen.

De verwerking van alle plannen in het ontwerp komt in handen van een zogenoemde parkmaker, een onafhankelijk bureau of een onafhankelijke deskundige die wat het stadsbestuur betreft na de zomer voor een jaar wordt aangesteld. Het park gaat in september open voor publiek, wanneer het tunneldak door Rijkswaterstaat wordt overgedragen aan de gemeente. De feestelijke opening staat gepland voor de zomer van 2022.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden