Trots Aziaat te zijn, maar woedend omdat anti-Aziatisch racisme onderbelicht blijft

Multifunctioneel was de paraplu waarop een man met tape zijn boodschap ‘Aziatisch én Amsterdammer’ had geplakt. Hij was één van de enkele honderden die zaterdagmiddag het barre weer trotseerden om op het Museumplein te ageren tegen anti-Aziatisch racisme.

Betoging tegen anti-Aziatisch racisme.  Beeld Joris van Gennip
Betoging tegen anti-Aziatisch racisme.Beeld Joris van Gennip

‘Stop Asian hate’ was het motto – op posters aan het geïmproviseerde podium op een aanhangwagen, op protestborden.

De origineelste variatie op het thema kwam van de vrouw die een hond en een hotdog had getekend naast haar tekst: ‘I don’t eat dogs, I eat hotdogs’. Ook raak: ‘I am not a yellow fever’.

Een trits sprekers maakte ‘een vuist tegen het Nederlandse én internationale racisme jegens Aziaten’, waarvoor naar hun smaak veel te weinig aandacht is.

Vijfhonderd meldingen

Een vorige demonstratie op dezelfde plek trok twee weken geleden veel te weinig media-aandacht, begrepen we. Nu waren er behalve Het Parool in elk geval ook cameraploegen van NOS en RTL Nieuws. Dat doet ietsje meer recht aan de vijfhonderd meldingen van anti-Aziatisch racisme en discriminatie per jaar alleen al in Amsterdam.

Dat terwijl heel veel incidenten volgens een van de organisatoren van de demonstratie ‘onzichtbaar’ blijven doordat die niet worden gemeld. (“Doe aangifte, want zonder meldingen geen bewijs!”)

Minuut stilte voor Atlanta

Het protest ving aan met een minuut stilte voor de acht doden die vorige maand vielen bij de door een 21-jarige man gepleegde aanslagen op twee massagesalons en een spa in het Amerikaanse Atlanta, onder wie zes Aziatische vrouwen. “De dader had een slechte dag, zei hij. Alsof degenen die het niet kunnen navertellen en hun naasten géén slechte dag hadden,” zei een van de sprekers.

Een ander vertelde hoe ze op straat werd aangevallen en racistisch bejegend. Hier, in Nederland.

Gedeelde geschiedenis

Een spreker memoreerde dat de eerste Aziatische koopman ‘in 1600 voet aan wal zette in Middelburg’ en ‘we al meer dan vierhonderd jaar onze geschiedenis delen’. Het is des te vreemder dat er ‘in Nederland vrijwel geen oog is voor racisme tegen Aziaten’. “Racisme is óók wat niet gezien wordt.”

Zoals de wereldwijde Black Lives Matter-protestgolf hoog oprees nadat de Amerikaanse agent Derek Chauvin arrestant George Floyd had gedood door hem met zijn knie langdurig de adem te ontnemen, zo was het incident in Atlanta nodig om wereldwijd massaal op te komen tegen het anti-Aziatisch racisme.

Zoals een demonstrant het formuleerde: “We zijn trots Aziaten te zijn, maar we zijn het ook zát dat mensen het idee lijken te hebben dat het racisme dat óns treft wel meevalt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden