Trendbreuk: bevolking Amsterdam krimpt sinds uitbraak corona

De bevolking van Amsterdam is sinds de corona-uitbraak gekrompen. Het vertrek van Amsterdammers naar een plek elders in het land zet onverminderd voort, maar de aanwas van immigranten stokt.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

De bevolking van Amsterdam is tussen 23 maart en 17 april met bijna tweehonderd mensen afgenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is niet dat de stad ineens leegloopt, maar de trendbreuk is opvallend. Amsterdam is de afgelopen jaren flink gegroeid en zou, volgens de voorspellingen, uitdijen naar één miljoen inwoners. In de periode van eind januari tot begin maart, vlak voor de lockdown, nam het aantal inwoners nog toe, met meer dan driehonderd.

Trek naar platteland

Immigratie was de laatste jaren de motor achter de bevolkingsaanwas. Vooral expats uit India, Amerika, Engeland, Italië en Duitsland trokken naar Amsterdam. Maar de immigratie is sinds maart gestokt. Sterker: er vertrokken meer migranten dan dat er bijkwamen. De trek naar het platteland zet onverminderd voort. Sinds de corona-uitbraak vetrokken zo’n 120 Amsterdammers meer naar een plek elders in het land, dan dat er mensen deze kant op kwamen. Het binnenlands migratiesaldo van Amsterdam is al jaren negatief. Vooral gezinnen verlaten de dure en drukke stad.

Door corona nam de sterfte toe, ook in Amsterdam. In vrijwel heel Nederland was de natuurlijke aanwas hierdoor negatief, behalve in de regio Amsterdam en Flevoland. Daar overtrof het aantal baby’s de sterfgevallen, al is het verschil miniem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden