Amsterdam Bewaar

Tramhalte Westermarkt omgedoopt tot halte Homomonument

Tramhalte Westermarkt omgedoopt tot halte Homomonument
© Josien Wolthuizen

Ter ere van het 30-jarig jubileum van het Homomonument op de Westermarkt is de tramhalte Westerkerk omgedoopt tot halte Homomonument.

Het is dinsdag 5 september precies dertig jaar geleden dat zich een bonte menigte aan de voet van de Westertoren verzamelde: de burgemeester, politici, artiesten en 'gewone Amsterdammers'. Allen van de partij voor de officiële onthulling van het Homomonument. 

Dertig jaar later wordt het jubileum gevierd met een naamswijziging van de dichtsbijzijnde tramhalte. Die gaat tot en met 7 september voorlopig door het leven als tramhalte Homomonument en is in een regenboogjasje gehezen. In de tram zelf wordt sinds kort naast het Anne Frank Museum nu ook het Homomonument aangekondigd op het omroepbandje. 

Daarnaast gaat dinsdagavond de documentaire Monument van Trots in prèmiere en wordt op zaterdag 14 oktober feest gevierd in Paradiso: artiesten die in de afgelopen decennia rondom het monument optraden, klimmen dan opnieuw het podium op.

Roze driehoeken
Het monument moet homoseksuele mannen en vrouwen steunen in hun strijd tegen onderdrukking en discriminatie. Geheel zonder slag of stoot ging de realisatie van de symbolische drie roze, granieten driehoeken niet. 

In De Telegraaf schreef een boze lezer destijds: 'Eindelijk is het er dan toch van gekomen: het Homo-monument is onthuld. Het enige ter wereld nog wel. Het wachten is nu nog op een monument voor travestieten. Pas dan is het gekkenhuis compleet.' Waarop in dezelfde krant een lezer reageerde met: 'Dit monument zou niet eens nodig geweest zijn, als er geen mensen zoals deze briefschrijvers zouden bestaan.'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.