Tot nu toe bijna 600 woningen gevonden met loden waterleidingen

De Amsterdamse corporaties hebben bij 588 woningen restanten van loden leidingen gevonden. De zoektocht naar lood in het drinkwater van huurwoningen is ‘vertraagd’ door de coronacrisis.

Vorig jaar bleken onder honderden woningen in Noord nog loden waterleidingen te liggen. Beeld Jean-Pierre Jans
Vorig jaar bleken onder honderden woningen in Noord nog loden waterleidingen te liggen.Beeld Jean-Pierre Jans

Een groot deel van de huurwoningen die stammen uit de tijd dat lood werd gebruikt voor drinkwaterleidingen moet nog worden doorgelicht. Dat blijkt uit een nieuwe tussenstand die de wethouders Laurens Ivens (Wonen) en Simone Kukenheim (Zorg) naar de gemeenteraad hebben gestuurd.

In totaal zijn 9396 woningen ‘geïnspecteerd’. Dat kan inhouden dat de leidingen bekeken zijn, maar het kan ook betekenen dat archiefonderzoek is gedaan of een watertest.

Daarmee is nu 11 procent van de huurwoningen die stammen van voor 1960 onderzocht. In dat jaar werd het gebruik van het schadelijke lood in drinkwaterleidingen verboden. Van de 588 woningen waar loodrestanten werden gevonden, zijn in 65 woningen de leidingen daadwerkelijk weggehaald.

De woningcorporaties namen tot 1 september de tijd om de 87.312 corporatiewoningen van voor 1960 door te lichten. Eerder werd al bekend dat het coronavirus roet in het eten zou gooien. De corporaties konden immers niet bij hun huurders over de vloer komen om onderzoek te doen.

Nu de lockdown wordt versoepeld, maken de corporaties plannen om de draad weer op te pakken, schrijven de wethouders. De komende weken wordt duidelijk hoeveel vertraging optreedt.

Brief

Het coronavirus stond ook de verzending van een brief naar alle Amsterdammers in een huis van voor 1960 in de weg. Op aandringen van de gemeenteraad krijgen circa 250.000 inwoners een waarschuwende brief thuisgestuurd over de gevaren van lood in het drinkwater. Bij jonge kinderen kan een hoge loodconcentratie het leervermogen schaden. Ouderen zijn kwetsbaar omdat looddeeltjes een rol kunnen spelen bij hart- en nierproblemen.

De brief is uitgesteld. Het callcenter van de gemeente en de GGD hadden het al druk genoeg met het coronavirus. De komende week worden de brieven alsnog uitgestuurd – gespreid om overbelasting bij het callcenter te voorkomen.

Bijna alle scholen onderzocht

Eind vorig jaar ontstond grote bezorgdheid in de tuindorpen van Amsterdam-Noord, omdat onder honderden woningen van Ymere nog loden leidingen bleken te liggen. Toen de Gezondheidsraad kort daarop in een rapport waarschuwde dat naar schatting 100.000 tot 200.000 oudere woningen nog loden leidingen hebben, sloegen deze zorgen over naar de rest van de stad.

Uit de tussenstand blijkt dat bijna alle scholen en gemeentegebouwen waar veel kinderen of zwangere vrouwen komen zijn onderzocht. In 24 gemeentegebouwen is meer dan 5 microgram per liter gevonden, wat kan duiden op de aanwezigheid van loden leidingen. Daarbij ging het om 5 kinderdagverblijven.

In zes basisscholen en vier middelbare scholen werd meer dan 5 microgram per liter gemeten, evenals in zeven kinderdagverblijven in panden die niet van de gemeente zijn. Van 27 kinderdagverblijven in gebouwen van voor 1960 is er nog geen testuitslag binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden