Tot 10 jaar cel voor aanslag op De Telegraaf

De rechtbank legt 10 en 4,5 jaar cel op aan Amsterdammers Bilal ‘Junkie’ el H. (26) en Nabil D. (29) voor betrokkenheid bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf en het leiden van een bende die stelselmatig auto’s stal die vervolgens bij misdrijven werden gebruikt.

Onderzoek na de aanslag op het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam. Beeld ANP
Onderzoek na de aanslag op het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam.Beeld ANP

Andere verdachten krijgen mildere straffen, variërend van een werkstraf tot celstraffen van enkele maanden tot 2,5 jaar. Drie van de elf verdachten zijn vrijgesproken.

Justitie had zwaardere straffen gevorderd, oplopend tot 12 jaar cel voor hoofdverdachte Bilal el H. De rechtbank beschouwt de doelgerichte, professioneel voorbereide aanslag op het gebouw van De Telegraaf in 2018 als ‘een aanval op de persvrijheid’ die de rechtsorde heeft geschokt, aangezien journalistieke vrijheid ‘in een democratische samenleving een groot goed is’.

Dat niemand gewond raakte bij de nachtelijke aanslag, is alleen aan geluk te danken.

Tegenactie van de georganiseerde misdaad

De aanslag moet wel ‘een tegenactie van de georganiseerde misdaad’ zijn tegen De Telegraaf , omdat de krant kritisch over de onderwereld bericht.

Bilal el H. en zijn rechterhand Nabil D. hebben banden met de georganiseerde misdaad, stellen de rechters vast. Zo is El H. een neef van Iliass K. (32), alias ‘Lip’, die al jaren in voorarrest zit voor betrokkenheid bij drie liquidaties.

Bilal el H. leidde ook volgens de rechtbank een criminele organisatie met het stelselmatig stelen en helen van snelle auto’s als oogmerk.

Ongeloofwaardig

De hoofdverdachten waren volgens de rechtbank ook verantwoordelijk voor het stelen en helen van auto’s die zijn gebruikt bij de aanslag op De Telegraaf, zoals de Audi RS5 waarin de dader vluchtten en die daags daarop in brand werd gestoken in Amsterdam-Noord.

De verklaringen die Bilal el H. aflegde, vindt de rechtbank ongeloofwaardig.

De hoofdverdachten moeten De Telegraaf 205.443,12 euro schadevergoeding betalen en kunnen maximaal een jaar worden gegijzeld als ze niet betalen.

Zowel het Openbaar Ministerie als verdachten gaan waarschijnlijk in hoger beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden