Amsterdam Bewaar

Top 600-criminelen vaak zwakbegaafd

© ANP
© ANP © UNKNOWN

Veertig procent van de Top 600 van gewelddadige criminele jongeren die het Amsterdamse stadsbestuur van straat wil halen, is zwakbegaafd. Zij zullen door hun complexe problemen nooit normaal functioneren - zelfs als ze dat zouden willen.

Dat is het beeld na het eerste halfjaar van het project, waarvoor de gemeente, politie, justitie, GGD en dertig andere instanties twee jaar hebben uitgetrokken.

Het gaat om ongeveer zeshonderd plegers van ernstige delicten, zoals overvallen, straatroven, zware mishandeling en moord of doodslag. Samen zijn ze in vijf jaar 15.000 keer aangehouden.

Sinds mei zijn van de eerste 172 jonge 'veelplegers' dossiers opgemaakt waarin hun hele geschiedenis in zowel het strafrecht als de hulpverlening is opgetekend. De GGD onderzoekt hen allemaal. Van de eerste zestig gescreende jongens blijkt veertig procent licht verstandelijk gehandicapt te zijn.

'Deskundigen vertellen ons dat we deze jongens niet gaan leren ooit normaal te werken,' zegt burgemeester Eberhard van der Laan. 'Als je iets wilt betekenen voor de mensen die zij te grazen blijven nemen én ook voor henzelf, zul je ze in een gesloten instelling moeten plaatsen. Daaraan moeten we werken.'

Inmiddels zijn 262 leden van de Top 600 aangehouden, ook na lichtere vergrijpen. Van hen zijn 102 voor langere tijd vastgezet. De Bijlmerbajes maakt 120 cellen vrij om de jongens te kunnen vastzetten. (Paul Vugts)

Lees meer in Het Parool van vandaag: Hoop gloort op een veiliger stad
Na een halfjaar is de strijd tegen de top 600 van de gewelddadigste criminele jongeren in volle gang. Zij krijgen  straf én hulp, en hulpverleners pakken  direct hun broertjes aan.