Toezicht pont: ‘Nu kun je gewoon zeggen dat ze zich aan de wet moeten houden’

Het dragen van een mondkapje is vanaf dinsdag 1 december verplicht. Bij het pontje over het IJ zien Johan en Appie van het GVB erop toe dat iedereen zich aan de regels houdt. ‘Er is nu geen ruimte meer voor discussie.’

Appie en Johan zorgen ervoor dat iedereen een mondkapje draagt op de pont. Beeld Wouter Laumans
Appie en Johan zorgen ervoor dat iedereen een mondkapje draagt op de pont.Beeld Wouter Laumans

“Meneer, doet u wel even uw mondkapje op?” zegt Johan tegen een fietser die zojuist het pontje op is komen fietsen zonder masker. De man knikt, haalt een blauw exemplaar uit zijn zak en zet het op. “Als ze ’m opzetten zodra ze op de pont zijn, vind ik het goed,” zegt de medewerker van het GVB. Met zijn collega Appie staat hij op de Noordelijke oever van het IJ. Ze houden toezicht bij de pontjes. Ze beginnen om zeven uur ’s ochtends en om half drie zit hun dienst erop.

In het openbaar vervoer en op de ponten zijn mondkapjes al maanden verplicht. De eerste dienst waarbij de mondkapjesplicht landelijk van kracht is, verloopt volgens beide mannen ‘heel relaxed’. Dat is ook weleens anders geweest. “Er is een beveiliger bij een coffeeshop en die wilde nooit een mondkapje op doen,” zegt Johan. “Telkens hadden we gedoe met hem. Laatst is zelfs de pont stilgelegd. Politie erbij. Toen kreeg hij een boete. Maakte hem niks uit, zei hij. Raar toch? En dan werk je zelf in zo’n voorbeeldfunctie.”

Ook nadat er foto’s van de trouwpartij van minister Ferd Grapperhaus uitlekten waarop te zien was dat de 1,5 meterregel geschonden werd, ontstonden er discussies op het pontje. “En dan mochten wij het hier gaan uitleggen allemaal,” zegt Appie. “Wat dat betreft is het wel goed dat het nu gewoon verplicht is, dan kan je gewoon zeggen dat iedereen zich aan de wet moet houden.”

Eigen zak

Voor diegenen die een mondkapje zijn vergeten, heeft Appie een doos vol kapjes bij zich. Omdat hij ze uit eigen zak betaalt, hanteert hij een strikte ballotage wie er een krijgt. “Kinderen die ’m vergeten zijn, krijgen er sowieso een van me,” zegt hij resoluut. “Want die moeten later voor ons zorgen. En verder hangt het er helemaal vanaf hoe je tegen me doet. Als je bijdehand doet, kan je lekker een mondkapje gaan kopen.” Hij knikt naar een automaat naast het pontje.

Daar kan voor twee euro een mondkapje aangeschaft worden. Bij de oliebollenkraam en café De Pont, verkopen ze ze ook. Dinsdag is er nog geen een verkocht. “Iedereen heeft er denk ik al een,” zegt de medewerkster.

De dienst van Appie en Johan zit er bijna op. “Nog een half uurtje,” zegt Johan opgewekt terwijl Appie ondertussen aan een scholier uitlegt dat die zijn mondkapje over zijn neus moet dragen.

Op het pontje terug naar het Centraal Station blijkt dat er toch sprake is van heimelijk verzet. Op de pont staat een man met een mondmasker dat gemaakt lijkt te zijn van een sinaasappelnetje. Hij is ongezien langs Appie en Johan geglipt. “Het is toch allemaal onzin,” zegt de man wanneer hij gewezen wordt op het feit dat een dergelijk mondkapje niet helpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden