Toestel Indiaas Jet Airways op Schiphol aan de ketting

Een van de vliegtuigen waarmee het Indiase Jet Airways tussen Schiphol en Mumbai vliegt, is op Schiphol aan de ketting gelegd. Honderden passagiers zijn nu op de luchthaven gestrand.

Herman Stil
Toestellen van Jet Airways aan de grond op de luchthaven van Mumbai. Beeld afp
Toestellen van Jet Airways aan de grond op de luchthaven van Mumbai.Beeld afp

Jet Airways zit in diepe financiële problemen. Volgens Indiase media vraagt een 'Europees vrachtbedrijf' achterstallige betalingen bij Jet op en heeft het daarom beslag laten leggen op de Boeing 777.

Jet wil de beslaglegging bevestigen noch ontkennen en spreekt alleen van 'operationele redenen' voor het uitstel.

De vlucht, die volledig volgeboekt is, zou volgens schema woensdagochtend om vijf over half twaalf hebben moeten vertrekken en stond al aan de gate. Passagiers hadden het vliegtuig nog niet geboard. Volgens Schiphol is de vertrektijd nu om zes uur woensdagavond, maar andere bronnen spreken van vijf over twaalf 's nachts.

Jet Airways, dat drie jaar geleden haar Europese thuisbasis van Brussel naar Amsterdam verhuisde, is partner van KLM; de vlucht wordt ook mede onder KLM-vluchtnummer en dat van de Amerikaanse partner Delta Air Lines uitgevoerd. Niet bekend is of zich ook KLM-passagiers onder de gestrande reizigers bevinden.

"Wij zijn bekend met de situatie en houden deze in de gaten," aldus een woordvoerder van KLM. "Veel meer weten we nog niet. Mocht het zo zijn dat de vlucht helemaal gecanceld wordt, dan kunnen we mogelijk kijken of passagiers met een van onze vluchten naar India meekunnen."

Jet zit al tijden in diepe financiële problemen, waarbij ook haar vluchten naar Schiphol ter discussie stonden. Een combinatie van staatstoezeggingen en financiële steun zouden vorige week de ergste nood hebben geledigd. Maar de benodigde 190 miljoen euro zou vervolgens niet door de banken zijn betaald.

Staking
Afgelopen vrijdag zegde een Indiase oliemaatschappij haar leveringscontract met Jet op. De vliegers hebben de maatschappij aansprakelijk gesteld voor het uitbetalen van de laatste drie maanden salarissen, die ze nog tegoed hebben. Ze dreigen met een staking op maandag.

Of de vluchten naar Bombay en New Delhi de komende dagen doorgaan, is niet bekend. KLM wil verder niet ingaan op de situatie bij haar partner. "We houden de ontwikkelingen in de gaten en staan in contact met Jet Airways."

KLM-topman Pieter Elbers met topman Naresh Goyal (m) van Jet Airways bij de komst naar Schiphol in 2016. Beeld anp
KLM-topman Pieter Elbers met topman Naresh Goyal (m) van Jet Airways bij de komst naar Schiphol in 2016.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden