Nieuws

Toerismebranche: ‘Amsterdam misbruikt machtspositie’

De Amsterdamse horeca- en toerismebranche lopen te hoop tegen de zoveelste verhoging van de toeristenbelasting. Naast de 7 procent van de kamerprijs per nacht die toeristen sinds begin dit jaar moeten betalen, wil het college nu ook een vast bedrag van drie euro per nacht invoeren.

Herman Stil
Het college wil een vast bedrag van 3 euro per nacht invoeren aan toeristenbelasting Beeld anp
Het college wil een vast bedrag van 3 euro per nacht invoeren aan toeristenbelastingBeeld anp

De hoop is dat daardoor vooral budgettoeristen - waarvan wordt verondersteld dat ze overlast veroorzaken - worden ontmoedigd naar Amsterdam te komen.

“We gaan in Den Haag aan de bel trekken,” zegt voorman Pim Evers van Horeca Nederland Amsterdam. “De stad misbruikt haar machtspositie op het gebied van toeristenbelasting door de lasten van de drukte zeer eenzijdig bij hotels neer te leggen.”

Vooral de bestemming van de 105 miljoen euro die het college met de maatregel wil ophalen, steekt de branche. Daarvan gaat maar een kwart naar toerismemaatregelen, de rest verdwijnt in de algemene pot. “Daarmee belazert de gemeente niet alleen de horeca, maar ook de bewoners die is toegezegd dat er maatregelen komen om de leefbaarheid te vergroten.”

Crisistijd

Hotels gaven al eerder aan bij een nieuwe verhoging - tot vorig jaar lag het percentage op 4 of 6 procent - te zullen gaan bezuinigen op zaken die de gemeente toekomen, zoals schoonmaak en toezicht op straat. “Vooral de budgethotels kunnen deze extra kosten niet zomaar doorberekenen in hun prijs. Dat zal ten koste gaan van banen en activiteiten.”

Volgens Evers jaagt de gemeente de hotelbranche zo in crisistijd de problemen in. “Tijdens de laatste crisis zijn de rendementen enorm gedaald omdat hotels hun bezoek op peil moesten houden met prijsverlagingen. Bij de volgende crisis komt daar nu ook nog eens een vaste afdracht bij.”

Er is volgens Horeca Nederland geen stad in Europa die én een percentage én een vast bedrag vraagt. “En Amsterdam behoort al tot de steden met de hoogste toeristenbelasting.”

Airbnb vrijgesteld

Airbnb en bed & breakfasts zijn vrijgesteld van de vaste heffing, maar moeten, als het aan het college ligt, straks wel 10 procent toeristenbelasting per nacht betalen. Campings worden in de plannen deels ontzien met een extra heffing van een euro per nacht.

Ook de toeristische bedrijven lopen tegen de maatregel te hoop. “Dit is weer een slecht signaal,” zegt Benno Leeser van Gassan Diamonds. “Leren ze dan niet van de recente verhoging voor de cruisebranche. Dat schepen nu naar IJmuiden en Rotterdam varen en de passagiers vervolgens met de bus naar Amsterdam brengen.”

“Door het beleid van de gemeente lopen wij en Coster Diamonds al 15 procent bezoekers mis in onze slijperijen,” zegt Leeser. “Het wordt bezoekers steeds moeilijker gemaakt om hierheen te komen, reisgroepen uit China of Thailand kiezen voor andere steden.”

Festivals

De branche wijst op de werkgelegenheid: 10 procent van de werkende Amsterdammers is actief in de toerismebranche.

Tegelijkertijd wil de stad de zogeheten vermakelijkheidsretributie fors verhogen, van 66 cent naar 1,50 euro. Toeristische evenementen (en straks ook festivals) betalen dat bedrag per bezoeker. “Voor onze rondvaarten, met een prijs vanaf 12 euro, is dat een enorme verhoging,” zegt directeur Dirk Lubbers van Tours & Tickets. “We kunnen dat niet doorberekenen, zeker niet na de laatste btw-verhoging. Dat gaat ten koste van onze marge. We zullen moeten bezuinigen en dingen die we nu met tien man doen, met negen gaan doen.”

Lees ook: Voorjaarsnota: parkeren en sporten duurder, reorganisatie gemeente

Het Parool is digitaal volledig vernieuwd. Download hier de nieuwe app voor iOS of voor Android.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden