PlusReportage

Toeleven naar weekend vol protesten: ‘Hoe stiller zij blijven, hoe luider wij worden’

In poptempel Paradiso worden vrijdag voorbereidingen getroffen voor de Unmute Us-demonstratie én het Woonprotest. De betogers werken zij aan zij aan kleurrijke spandoeken, die ervoor moeten zorgen dat hun boodschap dit weekend gehoord wordt.

Thomas Dillema
Demonstranten maken in Paradiso spandoeken voor de protestmars Unmute Us.  Beeld ANP
Demonstranten maken in Paradiso spandoeken voor de protestmars Unmute Us.Beeld ANP

De basspeaker van Paradiso staat deze vrijdag vol open. Overal in de zaal wordt gewerkt aan spandoeken voor de protesten die dit weekend op het programma staan. Een doek met daarop de boodschap ‘Fight (peacefully) for our right to party’ springtmeteen in het oog.

‘Hoe stiller je blijft, hoe luider we worden’, staat op een doek waar studente Julia Schroor aan werkt. “Ze kunnen er niet meer omheen,” zegt de 22-jarige stellig. “We worden nu al anderhalf jaar niet gehoord.” De Formule 1-race in Zandvoort was voor haar de druppel. “We eisen gewoon rechtlijnig beleid. Waarom mogen zij wel en wij niet?” Toch verwacht Schroor niet dat de protesten direct zullen leiden tot ander beleid. “Er wordt ons al tijden valse hoop gegeven, dus ik heb geen verwachtingen.” Al blijft ze wel strijdvaardig. “Als er niks gebeurt, staan we er de week hierop gewoon weer.”

Expats krijgen voorrang

De muziek is wat zachter gezet. Ondanks de felle toon waarop de woon- en cultuurprotestanten spreken over de aanleiding voor de protesten is de sfeer gemoedelijk. Het doet denken aan een verjaardagspartijtje, alleen hebben de genodigden momenteel weinig te vieren. “Ik ben een echte Amsterdammer, maar ik moet gedwongen antikraak wonen en zelfs dat aanbod is beperkt,” zegt een student die liever niet met zijn naam in de krant komt.

Charlotte Rembach, werkzaam bij de marketingafdeling van Paradiso begrijpt de demonstranten die deze middag in de poptempel zijn wel. Ook zij heeft weinig begrip voor het huidige cultuurbeleid van het demissionaire kabinet. “Volgens mij heeft de cultuursector ons door de lockdown heengetrokken. We hebben toch allemaal films zitten kijken en muziek zitten luisteren? Ik vind het echt een giller dat ze ons al zo lang op de tweede plaats zetten,” zegt ze.

750 euro voor 27 vierkante meter

Het idee om een zaal beschikbaar te stellen voor mensen die spandoeken willen maken voor de protestmarsen ontstond spontaan, zegt Jurry Oortwijn, hoofdmarketing van Paradiso. “Al past wel bij ons. Sinds jaar en dag zijn we al een platform voor mensen die willen rebelleren tegen onrecht. Al sinds de hele punkscene.” Naast de strenge coronaregels voor de cultuursector, waar hij als medewerker van Paradiso veel mee te maken had, gaat ook het Woonprotest hem aan het hart. “Zelf betaalde ik jaren geleden al 750 euro voor een appartement van 27 vierkante meter. Het is bizar dat dit al zo lang de gang van zaken is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden