Amsterdam Bewaar

Toekomst lokale democratie niet in goede handen in Amsterdam

Abdeluheb Choho. De D66-wethouder heeft onder andere de portefeuille Bestuurlijk Stelsel en is daarmee ­verantwoordelijk voor de vernieuwing
Abdeluheb Choho. De D66-wethouder heeft onder andere de portefeuille Bestuurlijk Stelsel en is daarmee ­verantwoordelijk voor de vernieuwing © ANP

De Amsterdamse gemeenteraad stemde woensdag in met de komst van een nieuw bestuurlijk stelsel. Geen van de fracties toonde zich ook maar een beetje enthousiast over de voorstellen.

De straatlantaarn, de effectenbeurs, de garnalenkroket: door de eeuwen heen heeft Amsterdam belangrijke bijdragen geleverd aan de vooruitgang.

De kans dat ook de bestuurlijke vernieuwing een plaats krijgt in dat rijtje lijkt uitgesloten, nu de gemeenteraad woensdagavond instemde met een nieuw stelsel dat bedoeld was om de betrokkenheid van de burger bij het lokaal bestuur te vergroten, maar in de praktijk vooral het zittende bestuur dient.

In de voorstellen van verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho (D66) worden de ­huidige bestuurscommissies in de zeven stadsdelen ingeruild voor adviesraden, samen­gesteld uit gekozen bewoners uit de 22 buurtcombinaties in de stad.