Toegezegde miljoenen voor onderwijs zijn mooi, voor het ‘nieuwe normaal’ is meer nodig

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) is blij dat minister Arie Slob bereid is 100 miljoen euro extra uit te trekken voor het basisonderwijs in grote steden. Maar, zo voegt ze er aan toe, het is niet genoeg.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

“We hebben structureel meer geld nodig om de salarissen van leraren te verhogen, de loonkloof tussen basis- en voortgezet onderwijs te dichten en de werkdruk op de scholen te verminderen,” zei Moorman woensdagochtend tegen de gemeenteraad.

De onderwijswethouder kijkt ook of Amsterdam zelf meer geld kan uittrekken om de lerarentekorten te bestrijden. “We geven al heel veel uit, tegelijkertijd is het helder dat daar meer bij moet. Maar we hebben meer problemen in de stad.”

Vorige week zei minister Slob tegen de Tweede Kamer dat hij op zoek gaat naar 100 miljoen euro extra voor het basisonderwijs in de vijf grote gemeenten waar de lerarentekorten het meest knellen. Met dit geld kunnen ze de noodplannen uitvoeren. Het Amsterdamse noodplan stond woensdag op de agenda van de gemeenteraad.

In dit noodplan van de Amsterdamse schoolbesturen staat onder meer dat scholen een vierdaagse lesweek kunnen invoeren vanwege het lerarentekort. Andere opties zijn grotere groepen of onbevoegde gastdocenten in de klas. De minister moet onder meer de inzet van gastdocenten bekostigen en scholen de flexibiliteit gunnen een lesdag te schrappen.

“Daarom ben ik blij dat de minister het geld gaat vrijmaken voor de noodplannen. Dat moet, anders gaat het niet lukken,” aldus Moorman. Vorige week deed ze met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland een oproep aan premier Mark Rutte om meer geld uit te trekken voor het onderwijs.

De Amsterdamse gemeenteraad is positief over de noodplannen. “Het is geen ideale situatie, maar het moet. We hebben geen andere keuze,” aldus Numan Yilmaz van Denk.

Moorman benadrukte dat de noodplannen tijdelijke maatregelen bevatten en niet het ‘nieuwe normaal’ zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden