Toch subsidie voor Amsterdamse Bostheater en museum Het Schip

Het Amsterdamse Bostheater en museum Het Schip krijgen de komende vier jaar toch subsidie van de gemeente Amsterdam. Dat heeft cultuurwethouder Touria Meliani donderdag in Amstelveen bekendgemaakt.

Jan Pieter Ekker
De Amsterdamse cultuurwethouder Touria Meliani, haar Amstelveense collega Herbert Raat en Bostheater-directeur Ingejan Ligthart Schenk. Beeld Het Parool
De Amsterdamse cultuurwethouder Touria Meliani, haar Amstelveense collega Herbert Raat en Bostheater-directeur Ingejan Ligthart Schenk.Beeld Het Parool

“Fantastisch dat het is goedgekomen met onze love baby,” zegt de Amstelveense cultuurwethouder Herbert Raat (VVD) op het vervallen podium van het Amsterdamse Bostheater tegen zijn Amsterdamse collega Touria Meliani. “Dit is zeker een heuglijk moment,” vult Bostheaterdirecteur Ingejan Ligthart Schenk aan. “Daarom is het ook zo goed dat jullie hier samen staan.”

Het voorbestaan van het Bostheater was ongewis nadat het vorig najaar geen subsidie had gekregen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Dat fonds kwam namelijk 6,6 miljoen euro tekort om alle instellingen die volgens de eigen criteria honorabel waren – waaronder ook Ons’ Lieve Heer op Solder en museum Het Schip – vierjarige subsidie te geven.

Half december was het college opgeroepen zich in te spannen om een passend bedrag vrij te maken voor Het Schip en het Bostheater ‘omdat deze instellingen behoren tot de vitale culturele infrastructuur van Amsterdam’.

Renovatie van het openluchttheater

Het college heeft nu besloten dat de gemeente (directie Sport en Bos) op korte termijn een meerjarig huurcontract zal afsluiten met het Amsterdamse Bostheater, waarin de huurprijs voor de komende Kunstenplanperiode lager zal zijn en er geen extra heffingen betaald hoeven worden voor specifieke evenementen.

Daarnaast kan het Bostheater in 2021 en 2022 gebruik maken van de tweejarige subsidieregeling ‘Ontwikkeling’ van het AFK en zal de gemeente Amstelveen incidenteel een extra subsidie verstrekken. Het resterende bedrag dat nodig is voor de periode 2021-2024 – gemiddeld 250.000 per jaar – wordt door het college toegekend als ‘passend bedrag’. In het besluit is meegenomen dat de in 2023 geplande renovatie van het openluchttheater op termijn een positieve bijdrage zal leveren aan de exploitatie van het Bostheater.

Voor komende zomer staat in het Amsterdamse Bostheater een grote productie gepland van Theater Oostpool; daarnaast maakt de Toneelmakerij een jeugdvoorstelling voor het kleine podium. Het openluchttheater trok de afgelopen zomers gemiddeld zo’n 68.000 bezoekers met voorstellingen, films en concerten.

Museum Het Schip. Beeld Nosh Neneh
Museum Het Schip.Beeld Nosh Neneh

Nadat hij Meliani een boek over Amstelveense monumenten heeft overhandigd, heeft Raat nog meer goed nieuws: “We gaan uitzoeken of we een gemeentelijk monument kunnen maken van het Bostheater, net als alle bruggen in het Amsterdamse Bos. En toen ik hier vanochtend met mijn honden liep dacht ik: wij nodigen al enige jaren alle Amstelveense zorgmedewerkers uit in het Bostheater, de Amsterdamse zorgmedewerkers kunnen we hier natuurlijk ook best uitnodigen. Dat willen we je graag aanbieden.” Meliani reageert enthousiast: “Wat leuk, dit is waar de wereld samenkomt.”

Museum Het Schip

Het college heeft tevens besloten een aanvullend budget toe te kennen aan Museum Het Schip. Dat kreeg in de vorige Kunstenplanperiode jaarlijks 403.151 euro subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en had voor de komende vier jaar 435.000 euro aangevraagd. Ondanks een positief advies kreeg het museum in de Spaarndammerbuurt ‘slechts’ 287.815 euro van de deelcommissie erfgoed, waardoor het 147.185 euro per jaar tekort komt om zijn plannen te verwezenlijken.

Een gat dat niet te dichten was, aldus directeur Alice Roegholt, want Het Schip haalt al twee derde van zijn inkomsten uit eigen inkomsten. Het college is het met haar eens, en heeft daarom besloten een aanvullend budget toe te kennen van gemiddeld 150.000 euro per jaar voor de periode 2021-2024. De uitvoering hiervan is in handen van het AFK.

Roegholt reageert verheugd: “Het is een goed signaal, want het college onderschrijft hiermee het belang van de Amsterdamse School en de geschiedenis van de Amsterdamse woningbouw en volkshuisvesting.”

Eerder was met het nodige kunst- en vliegwerk ook de toekomst van museum Ons’ Lieve Heer op Solder en elf theaterinstellingen al veiliggesteld. De andere instellingen die bij de toekenning van de vierjarige subsidies door het AFK onder de zogeheten zaaglijn terecht waren gekomen, kunnen nog aanspraak maken op andere (tweejarige) subsidieregelingen van het AFK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden