Toch kort geding tegen waarschuwapp Parkeerwekker

De gemeente start alsnog een kort geding tegen Parkeerwekker, de app die automobilisten waarschuwt als er een scanauto langsrijdt. De gesprekken tussen de gemeente en ondernemer Luis Roman zijn op niets uitgelopen.

Olaf Heyblom
Een scanauto van de gemeente Amsterdam. Beeld ROBIN UTRECHT
Een scanauto van de gemeente Amsterdam.Beeld ROBIN UTRECHT

Parkeerwekker geeft een waarschuwing als een scanvoertuig van de gemeente langs de geparkeerde auto van de gebruiker rijdt. Handig voor de ‘vergeetachtige’ parkeerder, betoogt eigenaar Luis Roman. Privacyschending, aanzetten tot belastingontduiking en het faciliteren van het bewust omzeilen van parkeerkosten, vindt de gemeente.

De gemeente sommeerde de eigenaar daarom in november om zijn diensten aan te passen. Zij dreigde met een kort geding als Parkeerwekker niets zou veranderen, maar ging uiteindelijk toch in gesprek. Dat liep op niets uit en daarom start de gemeente nu alsnog een kort geding.

Schaarse ruimte

Beide partijen bleven tijdens het gesprek bij hun standpunten. “We zijn het er gewoon niet mee eens, maar ik heb geen idee wat ik kan verwachten van de uitspraak,” vertelt ondernemer Roman.

Volgens de gemeente zijn eerlijke parkeerkosten essentieel om optimaal gebruik te kunnen maken van de schaarse ruimte in de stad. De opbrengsten van betaald parkeren worden bovendien geïnvesteerd in projecten voor de stad, aldus de gemeente.

Hoe werkt Parkeerwekker?

Parkeerwekker maakt gebruik van aan het internet verbonden dashcams die gekoppeld worden aan een platform dat videobeelden uitleest. Wie een berichtje krijgt van de app dat er een scanauto door de straat rijdt, heeft vijf minuten de tijd om de parkeerkosten te betalen en een boete te ontlopen.

Per ontvangen waarschuwingsbericht brengt de startup 1,49 euro in rekening. Tot nu toe is de app naast Amsterdam in een beperkt aantal steden beschikbaar, waaronder Utrecht, Rotterdam en Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden