Toch een onvoldoende voor UvA-studenten na ‘vergissing’

Rechtenstudenten aan de UvA moeten nooit te vroeg juichen. In het tweede studiejaar op rij ging het mis bij de tentamens.

Raounak Khaddari
De Universiteit van Amsterdam Beeld ANP XTRA
De Universiteit van AmsterdamBeeld ANP XTRA

Vorig jaar moesten 197 studenten hun tentamen overdoen nadat een student de opgaves van tevoren had kunnen inzien.

Deze week zijn ‘door een vergissing’ verkeerde resultaten van het vak Europese rechtsgeschiedenis gedeeld. Pas na publicatie van de cijfers werd duidelijk dat de zogenoemde raadkanscorrectie nog niet was toegepast. De cijfers zijn even offline gehaald. “Sommigen hadden het tentamen gehaald,” zegt een tweedejaarsstudent die anoniem wil blijven. “Maar na de correctie hadden ze plots een onvoldoende.”

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat er 333 studenten zijn betrokken bij het incident en dat het om deelcijfers gaat – geen eindcijfers. “De fout is binnen enkele uren gecorrigeerd.” 45 studenten zagen na de correctie dat hun tentamencijfer – anders dan eerste gedacht – toch onvoldoende is. “Dat is natuurlijk vervelend.”

Voor wie nu alle zeilen bij wil zetten voor andere tentamens, zijn er in ieder geval extra studieplekken beschikbaar. In de Marktkantine kunnen studenten van 24 tot 27 juni terecht in de zogenoemde Red Bull Study Club. In de tentamenperiode is er immers een chronisch tekort aan studieplekken. In de club in Amsterdam-West is voor tweehonderd studenten per dag ruimte om te blokken.

De UvA creëert zelf ook extra studieplekken in tentamentijd. “Maar dat zijn er in de piektijden nooit genoeg.” Behalve in universiteitsbibliotheken kunnen studenten ook terecht bij andere UvA-locaties zoals Science Park en op Roeterseiland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden