Amsterdam Bewaar

Tjeerd Herrema moet nog beginnen in Almere, maar nu al onder vuur PVV

Tjeerd Herrema
Tjeerd Herrema © Maarten Steenvoort

Voormalig wethouder en stadsdeelbestuurder Tjeerd Herrema is nog niet begonnen als bestuurder in Almere of hij ligt al onder vuur door de lokale PVV-fractie. De partij vertrouwt hem niet, omdat hij in Amsterdam moest aftreden vanwege problemen met de Noord/Zuidlijn.

Hoe was Herrema als wethouder in Amsterdam?

Na zijn aftreden in Amsterdam schreef Het Parool een portret van de oud-wethouder: 'Hij gold als een van de krachtigste wethouders van het college en ook de minst brave. Hij was niet beducht voor een robbertje vechten en niet vies van een trucje om bijvoorbeeld de VVD buitenspel te zetten. In de toch wat gemoedelijke sfeer van de Stopera was hij soms de man die de zaken op scherp zette en daarvan genoot.'

Herrema was wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam, maar stapte in 2009 op vanwege de vertragingen en financiële problemen bij de Noord/Zuidlijn. Daarna was hij tot april 2014 stadsdeelbestuurder in Zuidoost.

Herrema is door de PvdA naar voren geschoven als nieuwe wethouder Ruimte, Wonen en Wijken van Almere. De lokale PVV-fractie wil niet dat hij verantwoordelijk wordt voor het dossier van de Floriade, omdat er veel risico's aan kleven. De PVV vertrouwt Herrema het miljoenenproject niet toe vanwege zijn verleden in Amsterdam met de Noord/Zuidlijn, meldt Omroep Flevoland.

De PVV stelt in een motie dat de Floriade beter bij een andere wethouder kan worden ondergracht. 'Het project draagt een enorm risico van kostenoverschrijding in zich en is derhalve enerzijds gebaat is bij een wethouder die van aanvang aan bij het dossier betrokken is en anderzijds niet gebaat is bij een wethouder die een verleden heeft van kostenoverschrijding op een project.'

'Politiek onzin'
De D66-fractie, een van de partijen in het college van B & W, reageert afwijzend op de motie van de PVV. 'Dit heet politieke onzin produceren!', twittert fractievoorzitter Jan Lems.

De motie wordt donderdag in de gemeenteraad behandeld. De raad stemt dan ook over de benoeming van Herrema tot wethouder Ruimte, Wonen en Wijken. De beoogd bestuurder is er zelf niet bij wegens persoonlijke omstandigheden; Herrema ligt in het ziekenhuis.