PlusAchtergrond

Tijdlijn: de overval op de Apple Store van uur tot uur

Vanaf het moment dat de 27-jarige Amsterdammer met wapens de Apple Store op het Leidseplein binnenstapte en een persoon in gijzeling nam tot aan de bevrijding van de laatste mensen in het pand was de stad gespannen. Dit gebeurde er dinsdag.

Raounak Khaddari
In het eerste uur is de afzetting nog beperkt en staan er veel nieuwsgierigen aan de politielinten. Beeld ANP
In het eerste uur is de afzetting nog beperkt en staan er veel nieuwsgierigen aan de politielinten.Beeld ANP

Rond 17.30 uur: Een man in camouflagepak loopt de Apple Store op het Leidseplein binnen met handvuurwapen en een semiautomatisch wapen en lost schoten. In de politiemeldkamer komt vrijwel direct de eerste melding binnen.

17.39 uur: Eerste politieagenten op het Leidseplein worden direct beschoten. Oproep specialistische diensten, waaronder Dienst Speciale Interventies.

18:09 uur: Bezoekers van debatcentrum De Balie mogen het pand niet meer verlaten van de politie, vanwege schietgevaar.

18.12 uur: Het Leidseplein wordt ontruimd en afgezet. Politiemensen in kogelvrije vesten sturen bezoekers weg. De afzettingslinten hangen bij de kruising met de Marnixstraat en ter hoogte van de Prinsengracht.

18.16 uur: De eerste beelden verschijnen online. De video’s tonen een man in legerprintkleding met een vuurwapen in de hand. Hij heeft een arm om de nek van een slachtoffer geklemd en houdt de gegijzelde onder schot. Het is nog niet duidelijk hoeveel overvallers er zijn.

De gijzelnemer houdt een bezoeker van de Apple Store geklemd onder schot. Beeld ANP
De gijzelnemer houdt een bezoeker van de Apple Store geklemd onder schot.Beeld ANP

18.30 uur: Bezoekers van De Balie kunnen onder begeleiding van de politie weg via het Max Euweplein.

18.43 uur: De politie breidt de afzetting uit, grofweg van de Overtoom tot aan het Vondelpark. De binnenstad wordt vanaf het Rijksmuseum afgegrendeld voor alle verkeer. Op de Ring A10 wordt afslag S106 in beide richtingen gesloten voor verkeer.

18.49 uur: Rond het Leidseplein blijven leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) arriveren, in gepantserde auto’s met gillende sirenes, onder meer via de Overtoom. Omwonenden en bezoekers van cafés rond het Leidseplein krijgen het klemmende verzoek binnen te blijven.

18.53 uur: De politie bevestigt op Twitter dat er een man met een vuurwapen in de Apple Store aanwezig is.

20.00 uur: Er blijken nog tientallen mensen in het pand aanwezig. Sommigen hadden zich verschanst in een afgesloten ruimte boven de winkel. Zij weten te ontkomen via een trap aan de achterkant van het gebouw.

20.21 uur: Op sociale media is veel te doen om de berichten en foto’s die worden gedeeld. De gedetailleerde informatie kan mensen die zich nog schuilhouden in gevaar brengen. Burgers en de politie roepen op om niet te delen waar en of er nog mensen in het pand zijn.

20.26 uur: Op het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht bespreken locoburgemeester Rutger Groot Wassink, politiecommandant Frank Paauw en hoofdofficier van justitie René de Beukelaer de situatie op het Leidseplein. Burgemeester Halsema is met vakantie.

Enorme politie inzet, met steun van de DSI (Dienst Speciale Interventies). Beeld Joris van Gennip
Enorme politie inzet, met steun van de DSI (Dienst Speciale Interventies).Beeld Joris van Gennip

21.06 uur: Er verschijnt een nieuwe foto van de situatie in de winkel, van bovenaf gezien. De handen van de gegijzelde zijn op de rug gebonden, de gijzelnemer zit tegenover hem en bedreigt hem nog altijd met een wapen.

21.09 uur: Over de Stadhouderskade rijdt een ongebruikelijk voertuig voor de binnenstad, een bearcat. Dit is een massief gepantserd voertuig van de Dienst Speciale Interventies. Even later wordt bekend dat de gijzelnemer het callcenter van de politie heeft gebeld. Tijdens contacten met een onderhandelaar van de politie eist hij onder meer 200 miljoen aan cryptovaluta en vrije aftocht.

De politie en de Dienst Speciale Interventies houden iedereen weg van het Leidseplein. Beeld Joris van Gennip
De politie en de Dienst Speciale Interventies houden iedereen weg van het Leidseplein.Beeld Joris van Gennip

21. 55 uur: Op de Stadhouderskade wordt een kleine groep mannen en vrouwen onder politiebegeleiding naar een bus gebracht. Twee omstanders krijgen gelegenheid om een meisje uit de groep te troosten, dat zeer ontdaan is. De groep gaat met de politie mee voor een getuigenverklaring, nazorg en slachtofferhulp.

22.12 uur: Het Leidseplein is rustig. Er is geen beweging zichtbaar. De politie staat op strategische punten opgesteld.

22.30 uur: De gijzelnemer vraagt om water.

Het water is geleverd. De gegijzelde besluit het niet te pakken, maar rent weg. Beeld ANP
Het water is geleverd. De gegijzelde besluit het niet te pakken, maar rent weg.Beeld ANP

22.35 uur: De gegijzelde moet het water pakken dat bij de deur is afgeleverd, maar hij grijpt de kans en sprint weg richting de Leidsestraat. De gijzelnemer rent achter zijn slachtoffer aan, maar komt niet ver. Een auto van de Dienst Speciale Interventies rijdt hem aan, hij vliegt de lucht in en landt via de motorkap op de trambaan.

22.44 uur: De politie Amsterdam bevestigt op Twitter dat de gegijzelde, een 44-jarige Bulgaarse man die in de Apple Store was als klant, in veiligheid is.

22.52 uur: Specialisten van de explosieven opruimingsdienst (EOD) benaderen op de trambaan van het Leidseplein de gijzelnemer, die bewegingsloos op de grond ligt. Nadat hij door een robot is onderzocht op explosieven, krijgt de verdachte, een 27-jarige Amsterdammer, medische hulp. Hij wordt zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De gijzelnemer ligt op straat en wordt onderzocht op explosieven. Beeld ANP
De gijzelnemer ligt op straat en wordt onderzocht op explosieven.Beeld ANP

22.58 uur: Nog vier personen die zich schuil hielden in een kast op de begane grond worden bevrijd.

23.00 uur: De politie Amsterdam twittert over de helikopter die al uren boven het Leidseplein hangt. ‘Dit geeft helaas overlast voor bewoners. We hopen op begrip.’

Vanaf 00.00 uur: De woning van de verdachte én een woning waar hij veel verblijft worden doorzocht. Daarbij worden gegevensdragers in beslag genomen.

00.30 uur: Persconferentie op het hoofdbureau van politie door politiecommandant Frank Paauw, locoburgemeester Rutger Groot Wassink en een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie.

Politiecommandant Frank Paauw, locoburgemeester Rutger Groot Wassink (midden) en hoofdofficier René de Beukelaer (links) van het Openbaar Ministerie tijdens de persconferentie. Beeld ANP
Politiecommandant Frank Paauw, locoburgemeester Rutger Groot Wassink (midden) en hoofdofficier René de Beukelaer (links) van het Openbaar Ministerie tijdens de persconferentie.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden