Tijdelijke locatie in Westpoort voor stort bedrijfsafval

Er komt een vierde locatie beschikbaar voor de tijdelijke opslag van ­bedrijfsafval. De gemeente treft voorbereidende werkzaamheden bij het gronddepot TOP/Noodstort in Westpoort.

Beeld ANP

Dat is nodig vanwege de afvalcrisis bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). Vier van de zes verbrandingsovens zijn sinds 5 juli om veiligheidsredenen stilgelegd. Hierdoor dreigt de verwerking van het Amsterdamse bedrijfs­afval vast te lopen. De eventuele stortplek gaat in gebruik totdat het AEB weer voldoende verbrandingscapaciteit beschikbaar heeft.

Eerder kwamen al drie andere tijdelijke vuilstortlocaties beschikbaar: in Lelystad, Nauerna (Zaanstad) en in de kop van Noord-Holland. In de haven werd eerder al een depot aangelegd waar het slib van Waternet, dat doorgaans ­verbrand wordt, tijdelijk gestort kan worden

Hoewel het nog niet zeker is of de nieuwe locatie werkelijk gebruikt zal worden voor de opslag van bedrijfs­afval, wordt het terrein voor de zekerheid deze week al wel geschikt gemaakt.

Op de plek komen onder meer ­machines om het afval te versnipperen en in balen te verpakken. Zo kan er bij nood elke dag maximaal 320 ton restafval worden gestort. Dat komt neer op vijftig vrachtwagens per dag. Het afval komt luchtdicht verpakt op de stort terecht om stankoverlast zo veel mogelijk te beperken. Het is ­de bedoeling dat het afval op een andere plek weer wordt verwerkt.

Het AEB komt financieel in steeds zwaarder weer omdat onder meer de lonen voor werknemers gewoon moeten worden betaald. Vermoedelijk zijn miljoenen euro’s nodig om een faillissement te voorkomen. Vanwege de problemen stapten al drie van de vier leden van de raad van commissarissen op.

Beeld Laura Van Der Bijl

Bent u (oud)-medewerker van AEB en kent u de situatie van binnenuit? Dan komt Het Parool graag met u in contact via onze verslaggever Ruben Koops – r.koops@parool.nl of 020 - 5584398

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden