Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht eind januari naar Amsterdam

Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde is van 22 januari tot en met 2 februari te zien in de Hollandsche Schouwburg. Het monument, dat bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen, wordt donderdagavond onthuld in Rotterdam.

Sam de Graaff
Kunstenaar Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, voorzitter van Comité 4 en 5 mei, bij Levenslicht, tijdelijk monument voor slachtoffers van de Holocaust. Beeld Marco De Swart
Kunstenaar Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, voorzitter van Comité 4 en 5 mei, bij Levenslicht, tijdelijk monument voor slachtoffers van de Holocaust.Beeld Marco De Swart

Na de opening in Rotterdam reist het kunstwerk door naar 171 andere gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam. Iedere lichtgevende steen staat voor één van de uit Nederland afkomstig Holocaustslachtoffers. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven ze weer uit, als een ademhaling.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benaderde Roosegaarde om een monument te ontwerpen. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Roosegaarde, kunstenaar van het jaar in 2016, vergaarde bekendheid met verschillende kunstwerken waarbij hij gebruikmaakt van licht. Zo ontwikkelde hij een glow-in-the-dark-fietspad geïnspireerd op Van Gogh en ontwierp hij drie kunstwerken voor bij de Afsluitdijk. De kunstenaar voorzag onder meer zestig oude sluisgebouwen van een reflecterende laag, die oplicht door de koplampen van auto’s.

Reflecterende sluisgebouwen bij de Afsluitdijk. Beeld ANP
Reflecterende sluisgebouwen bij de Afsluitdijk.Beeld ANP

Massaliteit benadrukken

Niet het hele kunstwerk komt naar Amsterdam. De ruim honderdduizend stenen worden evenredig verdeeld over de deelnemende gemeenten. In de Hollandsche Schouwburg zullen er ruim 600 te zien zijn, net als bij de andere deelnemende locaties.

Het kunstenaarscollectief van Roosegaarde heeft ook overwogen de hoeveelheid lichten per gemeente naar het aantal slachtoffers te verdelen. Daar werd later van afgezien: het monument moet de massaliteit van de Holocaust benadrukken. Bij een verdeling per slachtoffer zou Amsterdam veruit het grootste deel van het monument ontvangen, terwijl andere gemeenten slechts enkele stenen zouden krijgen.

Ook buurgemeenten van Amsterdam doen mee aan de tentoonstelling. In Amstelveen is het monument van 26 januari tot en met 2 februari te zien in de Stadstuinen. In Diemen staan de stenen van 24 januari tot en met 31 januari achter het gemeentehuis. Zaanstad plaatst het monument op het Stadhuisplein. Daar zijn de stenen van 26 januari tot en met 28 januari te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden