Tientallen uitgeprocedeerden demonstreerden in hal Stopera

In de hal van de Stopera bivakkeerden zo'n veertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze hebben sinds woensdag geen enkele plek waar ze de nacht kunnen doorbrengen.

Hannah Stöve
Locoburgemeester Rutger Groot Wassink spreekt de uitgeprocedeerde asielzoekers toe in de hal van de Stopera. Beeld Hannah Stöve
Locoburgemeester Rutger Groot Wassink spreekt de uitgeprocedeerde asielzoekers toe in de hal van de Stopera.Beeld Hannah Stöve

De asielzoekers, vooral twintigers, zitten op tassen of leunen tegen hun slaapzakken in de hal van het gemeentehuis. Sinds 1 april is de winteropvang dicht en vanaf woensdag kunnen ze ook niet meer terecht bij de acht kerken die ze tijdelijke opvang boden.

Hun doel is een gesprek met burgemeester Femke Halsema om die prangende vraag te stellen: waar moeten ze in godsnaam heen?

Annette Kouwenhoven van Amsterdam City Rights, die eerder hulpactie Code Rood op touw zette, zegt dat ze op z'n minst opvang willen voor de periode tot 1 juli. Dat is wanneer de nieuwe 24-uursopvang in de stad open moet gaan.

"We willen de burgemeester aanspreken op de zorgplicht van de overheid," aldus Kouwenhoven. "Amsterdam moet weer de plek worden waar niemand onder een brug hoeft te slapen." En als de gemeente het niet kan oplossen, moet er beter worden samengewerkt met de kerken of hulporganisaties die wel opvang kunnen bieden.

Slecht nieuws
Halsema zit in New York, dus na een uur wachten komt locoburgemeester Rutger Groot Wassink naar beneden om met de asielzoekers te praten. Hij had slecht nieuws. "Jullie hebben elk recht om te demonstreren, maar niet hier. Ook is het onmogelijk om hier te overnachten. En ik heb geen andere opvang voor jullie; ze zitten vol, en er zijn wachtlijsten."

En het Slotervaart dan, oppert iemand. Dat staat leeg, en daar zijn bedden. Maar ook dat is geen optie, volgens Groot Wassink. "Het spijt me heel erg, ik snap dat dit teleurstellend is. Maar dit is het enige eerlijke antwoord dat ik kan geven. We zijn heel hard bezig de 24-uursopvang te realiseren, maar die is nog niet klaar."

Kortom: als niet snel een nieuwe weldoener zich meldt, zal de groep buiten moeten slapen. Sommigen zijn bang dat ze gearresteerd zullen worden omdat ze geen papieren hebben.

Het enige dat Groot Wassink ze kan toezeggen, is dat hij met de politie zal praten. Tot 20.00 uur zitten ze in elk geval warm. Tot die tijd is het gemeentehuis open.

Na "heel veel bellen" om te kijken waar de uitgeprocedeerde asielzoekers konden worden opgevangen, kwam later op de avond een verlossend antwoord. Ze worden voor één nacht opgevangen in een gymzaal van de Islamitische weekendschool van Stichting Joury op de Batjanstraat in de Indische buurt.

De uitgeprocedeerden in de hal van de Stopera. Beeld Hannah Stöve
De uitgeprocedeerden in de hal van de Stopera.Beeld Hannah Stöve
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden