Tientallen mensen onwel door lachgas op Koningsdag

Op Koningsdag zijn 'enkele tientallen' mensen op de vrijmarkt zo ziek geworden door het gebruik van lachgas dat ze de ambulance moesten bellen.

Op Koningsdag werd op veel plekken in Amsterdam lachgas verkocht Beeld anp
Op Koningsdag werd op veel plekken in Amsterdam lachgas verkochtBeeld anp

In totaal is de Ambulancedienst Amsterdam zaterdag ruim driehonderd keer uitgereden voor spoedgevallen. Hoeveel ritten daarvan met lachgas hadden te maken, kunnen de ambulanciers niet zeggen. "Het kan ook gaan om een combinatie met andere zaken, zoals alcoholgebruik."

Bij de vrijwilligers van het Rode Kruis meldden zich zaterdag vijf slachtoffers van het roesmiddel. "Maar alcohol is nog altijd een veel groter probleem," zegt een woordvoerder. Daarvoor melden zich 43 slachtoffers. In totaal behandelde het Rode Kruis in Amsterdam en Amstelveen 233 mensen.

De gemeente Amsterdam was zaterdag verantwoordelijk voor het toezicht op verkoop van lachgas, sinds het middel drie jaar geleden onder de Warenwet kwam te vallen. Daarvoor viel het toezicht onder de veel strengere Geneesmiddelenwet.

Heterdaad
Tijdens Koningsdag hebben handhavers - die in totaal 72 boetes uitdeelden - wel gecontroleerd op de verkoop van lachgas, maar of ook is ingegrepen is nog niet bekend. "Het is ook moeilijk te constateren," zegt een woordvoerder van de gemeente. "Je moet verkoop op heterdaad constateren.

Bovendien is er volgens hem een smalle basis om in te grijpen. Verkoop van lachgas, waarvoor een ventvergunning nodig was, behoorde zaterdag ook niet tot de prioriteiten van de Amsterdamse toezichthouders. "Die lag bij gedrag en overlast," aldus de woordvoerder.

Rommel
In onder meer Alkmaar en Hoorn werd de verkoop van lachgaspatronen tijdens de vrijmarkt wel verboden. Ook in Hoorn bleek aanpak moeilijk. "Er is een aantal signalen opgevolgd van verkoop van lachgas in cafés," zegt een woordvoerder, "maar bij controle is hier geen verkoop op heterdaad geconstateerd. Er is een groep jongeren aangetroffen met een tank met lachgas. Die is weggestuurd en ook niet meer teruggekomen. Omdat hier geen aantoonbare verkoop of venten aan de orde was, was inbeslagname en beboeten niet mogelijk."

In Hoorn is het verbod op lachgas in het gemeentelijke evenementenbeleid vastgelegd. Burgemeester Jan Nieuwenburg wil onderzoeken of het verbod op lachgas kan worden uitgebreid en of regionale afstemming mogelijk is.

In Alkmaar, waar het verbod voor alle evenementen geldt, greep de burgemeester tevoren in vanwege de rommel die gebruikte lachgaspatronen opleveren en de overlast die gebruikers veroorzaken. Het is nog niet duidelijk of in Alkmaar boetes - die konden oplopen tot 10.000 euro - zijn opgelegd.

Algeheel verbod
Waarom Amsterdam het voorbeeld van Alkmaar en Hoorn niet heeft gevolgd, kan de woordvoerder nog niet zeggen. De Partij van de Ouderen, die een zetel heeft in de gemeenteraad, riep vanochtend op tot een algeheel verbod.

Verkoop van lachgas was in Utrecht op de vrijmarkt niet toegestaan vanwege de openbare orde. "Daar is door gemeente en politie op gehandhaafd," zegt een woordvoerder. Overtredingen zijn niet geconstateerd.

In andere grote steden was de verkoop gewoon toegestaan. Lachgas heeft daar, voor zo ver bekend, niet tot grote problemen geleid. "Bij onze afdeling Evenementen zijn geen incidenten of meldingen bekend over het gebruik van lachgas tijdens Koningsdag," aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. "Lachgas is ook in Rotterdam legaal."

Slagroompatronen zijn achtergebleven na de viering van Koningsdag in Amsterdam Beeld anp
Slagroompatronen zijn achtergebleven na de viering van Koningsdag in AmsterdamBeeld anp

Lees ook: 'Een ballonnetje doen': zorgen over populariteit lachgas en Gebruik lachgas kan leiden tot bevriezingsletsel

Lees alles over Koningsdag terug in ons liveblog: Zo vierde Amsterdam Koningsdag

Lachgas op Koningsdag in Amsterdam Beeld anp
Lachgas op Koningsdag in AmsterdamBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden