Tiende gedetineerde door corona besmet in Justitieel Complex Schiphol

Een tiende gedetineerde in Justitieel Complex Schiphol is besmet met het coronavirus. Een elfde gevangene die klachten had die bij Covid-19 passen, is negatief getest.

Paul Vugts
Justitieel Complex Schiphol. Beeld ANP
Justitieel Complex Schiphol.Beeld ANP

Vier van de zieken zijn inmiddels weer beter en uit quarantaine teruggeplaatst op hun reguliere afdelingen.

De genezen gevangenen zijn weer naar de reguliere afdelingen overgebracht nadat ze zeker 24 uur geen klachten meer hadden, ‘conform de richtlijnen van het RIVM’, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Onrust

Onder gedetineerden en bewaarders heerst al weken grote onrust om de vele besmettingen in het detentiecentrum op Schiphol. In geen andere penitentiaire inrichting in Nederland kregen zo veel gedetineerden Covid-19. Eind maart bleek een arts in de inrichting te hebben gewerkt terwijl die was besmet.

Dat nu genezen patiënten teruggaan naar gewone afdelingen, zorgt voor ‘paniek, onrust en woede’ onder bewaarders én gevangenen, meldt een gedetineerde vanuit de inrichting. “Het RIVM heeft nog niet gezegd dat mensen zonder klachten het virus niet meer kunnen verspreiden. Dat is nou juist niet helemaal duidelijk, was de boodschap op een van de persconferenties.”

Ook bewaarders hebben zich direct en indirect bezorgd getoond tegenover Het Parool.

Goed beschermd

Waar de bewaarders op de gewone afdelingen geen mondkapjes of andere beschermingsmiddelen dragen, geldt dat wel voor degenen die op de quarantaine-afdeling werken waar de gevangenen met klachten worden afgezonderd, benadrukt de woordvoerder van het ministerie.

Van de tien gedetineerden bij wie Covid-19 was vastgesteld, zijn er vijf nog ziek, is een zesde ‘geschorst’ (vrijgelaten) waardoor zijn toestand nu onbekend is. Vier zijn genezen.

Enkele zieken die er het ernstigst aan toe waren, zijn naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen overgebracht. Voor de anderen was de verzorging op ‘afdeling Q’ (quarantaine) genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden