Tien keer zoveel laadpalen in 2030: ‘Belangrijke stap naar uitstootvrije stad’

De komende tien jaar moet het aantal laadpalen voor elektrische auto’s in Amsterdam meer dan vertienvoudigen.

Oplaadpunt voor elektrische wagens in de parkeergarage onder het Muziekcentrum en stadhuis in Amsterdam. Beeld
Oplaadpunt voor elektrische wagens in de parkeergarage onder het Muziekcentrum en stadhuis in Amsterdam.

Het college zegt te verwachten dat in 2030 ongeveer 82.000 laadpalen nodig zijn. Op dit moment telt de stad zo’n 3700 publieke en 4100 private elektrische oplaadpunten. In de nieuwe plannen wordt gesproken van ‘een forse versnelling’.

De groei van elektrische voertuigen neemt een grote vlucht. De uitbreiding van het aantal oplaadpalen is een belangrijk punt van het college. Volgend jaar wordt per wijk bekeken waar oplaadpunten het beste kunnen worden geplaatst.

De inzet is om zoveel mogelijk op privaat terrein te laden: in 2030 moeten er 50.000 private oplaadpunten op eigen terrein zijn. Op semi-publieke plekken, zoals parkeergarages, winkelcentra en sportterreinen komen 13.000 oplaadpunten. En het aantal publieke laadpunten stijgt naar ongeveer 18.000. Ook worden 800 snellaadpunten geplaatst en wordt er gewerkt aan een dekkend netwerk van waterstofstations.

Uitstootvrije stad

Verkeerswethouder Sharon Dijksma: “Omdat we weten hoe ongezond vervuilde lucht is, willen we schone lucht voor alle Amsterdammers. Daarom hebben we vorig jaar het Actieplan Schone Lucht gepresenteerd. Daarin staat dat het verkeer in 2030 uitstootvrij moet zijn. We moeten hard aan de slag om te zorgen dat al dat duurzame verkeer ook gemakkelijk en zorgeloos kan opladen. Daar ligt nu een realistische aanpak voor klaar: een volgende, belangrijke stap naar een uitstootvrije stad.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden