Thuissituatie weegt niet meer mee bij schooladvies achtstegroepers

De thuissituatie van achtstegroepers wordt niet meer meegewogen bij het middelbareschooladvies. Dat hebben Amsterdamse schoolbesturen en de gemeente afgesproken. Dat moet onderadvisering tegengaan.

Hanna Bijl
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Bij de totstandkoming van een schooladvies wordt gekeken naar onder andere de toetsresultaten, motivatie, zelfstandigheid, sociale vaardigheden en behoefte aan extra ondersteuning van een leerling. Voorheen werd aan docenten gevraagd ook te kijken naar de thuissituatie; die voorwaarde is nu geschrapt. Gevreesd werd dat het meewegen van de thuissituatie leidt tot onderadvisering van kinderen die het thuis moeilijk hebben. De gemeenteraad nam hierover in juni een motie aan die door Bij1 werd ingediend.

De procedure waarmee Amsterdamse leerlingen aan een middelbare school gekoppeld worden, is de afgelopen maanden door de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (Osvo) onder de loep genomen.

De afgelopen jaren was na de matching steeds veel ophef onder ouders van kinderen die bijvoorbeeld op hun laagste voorkeursschool geplaatst waren. Een handjevol ouders probeerde de afgelopen jaren tevergeefs via de rechter een plek op de favoriete school van hun kind af te dwingen.

Extra plekken

Nu is bekend hoe de matching dit jaar in zijn werk gaat. Het systeem blijft in grote lijnen hetzelfde als voorgaande jaren; wel komt er extra aandacht voor leerlingen die relatief laag op hun voorkeurslijst geplaatst zijn.

Na de eerste matchingsronde kunnen scholen hun capaciteit desgewenst uitbreiden, tot maximaal 4 procent meer brugklasplekken per school. Deze extra plaatsen in de klas gaan in eerste instantie naar leerlingen die na de eerste matchingsronde geen plek hebben gekregen op een van hun voorkeursscholen.

Plekken die daarna nog overblijven worden middels een algoritme verdeeld onder leerlingen die op een school zijn geplaatst die relatief laag op hun voorkeurslijst staat.

Klachtencommissie

Daarnaast komt er een onafhankelijke, centrale commissie waar ouders bezwaar kunnen maken tegen de matchingsprocedure. Voorheen liep dit via de eerste voorkeursschool van het betreffende kind. De Osvo wil de klachten- en bezwaarprocedures zo transparanter laten verlopen.

De wens van ouders en gemeenteraadsleden om kinderen met een dubbeladvies mee te laten loten met hun hoogste advies, wordt voorlopig nog niet ingewilligd. Zo loot een leerling met een vmbo-t/havo-advies nu nog automatisch mee op vmbo-t-niveau. Het lukt de Osvo niet dit voor de huidige lichting achtstegroepers nog aan te passen. De schoolbesturen gaan onderzoeken of dit in de toekomst anders kan.

Zo werkt de matching dit jaar

Alle Amsterdamse achtstegroepers leveren voor 19 maart (voor speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en de kopklas is dit eerder) een lijst met hun voorkeursscholen in: 4 scholen bij een vmbo basis/kader-advies, 6 scholen bij vmbo-t/havo-advies, en 12 scholen bij een havo/vwo- of vwo-advies. Wie zo’n volledige lijst inlevert bij zijn eerste voorkeurschool heeft recht op een plekje op een van de ingevulde scholen, de zogenaamde plaatsingsgarantie. Vervolgens wordt geloot, en worden de leerlingen naar volgorde van lotnummer geplaatst op een school. Is er op de eerste voorkeursschool geen plek, dan wordt gekeken of er plek is op de tweede school, en zo verder. Leerlingen met een laag lotnummer die na deze eerste ronde niet terecht kunnen op een van hun voorkeursscholen omdat die vol zitten, worden in het nieuwe systeem alsnog nageplaatst. Ten slotte wordt gekeken of kinderen die in de staart van hun voorkeurslijst terecht zijn gekomen toch nog hoger geplaatst kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden