Amsterdam Bewaar

Thuis chef spelen: bekende restaurants werken samen met Bilder & de Clercq

Restaurant Envy op de Keizersgracht.
Restaurant Envy op de Keizersgracht. © Dida Mulder

Eetwinkel Bilder & de Clercq gaat een samenwerking aan met bekende Amsterdamse restaurants. In samenspraak selecteren zij de meest populaire en de gemakkelijkst na te maken gerechten van het menu. Als eerste ligt vandaag de receptuur van de entrecote van restaurant Envy in de schappen.

Mensen moeten de gerechten van de kaart wel thuis kunnen reproduceren

Het vlees dat in de winkel ligt, komt van dezelfde leverancier als die van het restaurant. Volgende maand is Par Hasard, beter bekend als Frites uit Zuyd, aan de beurt. 

De eigenaren van de eetwinkels op de De Clercqstraat en Ceintuurbaan willen hun klanten blijven 'verrassen' en proberen een nieuwe doelgroep aan te boren door iedere maand recepten en ingrediënten van één van de best lopende hoofd- of nagerechten van Amsterdamse restaurants aan te bieden. 

Geheim van de smid
Het is wel de bedoeling dat de gerechten makkelijk zijn na te maken, volgens Bilder & de Clercq mede-oprichter Rogier Leopold. 'Het is leuk als een chef het geheim van de smid onthult, maar mensen moeten het vervolgens wel kunnen reproduceren. Chef spelen moet ook makkelijk blijven.'

Geen ingewikkelde dingen, beaamt Michael Wolf, de chefkok van Envy op de Keizersgracht. Het restaurant heeft veel visgerechten op de kaart staan. 'Maar producten zoals oesters moet je dagvers inkopen en zijn bovendien moeilijk verkrijgbaar, waardoor ze minder geschikt zijn.' 

Voordat Wolf vier jaar geleden bij Envy als chef begon, was hij souschef bij voormalig drie-sterrenrestaurant Oud Sluis. Hij heeft de ervaring dat mensen in restaurants graag visgerechten bestellen, maar thuis liever vlees maken. Het spreekt een bredere doelgroep aan, denkt hij. Dat doet overigens niet af aan de populariteit van de steak, volgens de chef. Relatief wordt die vaak besteld. 'Vijf van de tien keer,' zegt Wolf. 

Suggesties zijn welkom
Na Envy en Par Hasard volgen in elk geval Americano Bar & Kitchen, dat naast cocktails ook spaghetti met gehaktballen serveert. De lijst met deelnemende restaurants is nog niet compleet en Leopold staat open voor ideeën. 

Een samenwerking tussen Bilder & de Clercq en de eigenaren van Par Hasard kwam snel tot stand. Xander Hasaart, mede-eigenaar van Frites uit Zuyd, zei eerder dat de aanwezigheid van ondernemers als Bilder & De Clercq en Marqt de doorslag gaf om zich aan de Ceintuurbaan te vestigen met zijn op België geïnspireerde friettent en het bijbehorend restaurant Par Hasard.

Een volgende stap was snel genomen. 'Doordat andere jonge ondernemers hier zaten, dacht ik: misschien is het wat. Het is bovendien een groot pand tegen een leuke huurprijs. Net wat ik zocht.'