Theaters en musea werken samen aan manieren om meer bezoekers te ontvangen

Theaters en musea willen in de toekomst weer grote groepen mensen ontvangen met een zo laag mogelijk risico op besmettingen. De gemeente en instituut TNO gaan samen optrekken met enkele grote Amsterdamse publiekstrekkers om dat mogelijk te maken.

De Johan Cruijff Arena is een van de Amsterdamse publiekstrekkers die in de zomermaanden gaan experimenteren om bezoekersstromen in goede banen te leiden.Beeld ANP

Via een nieuwe samenwerking kondigen instituut TNO, het Rijksmuseum, Stage Entertainment en de Johan Cruijff Arena dinsdag aan dat ze in de zomermaanden gaan experimenteren om bezoekersstromen in goede banen te leiden.

De gemeente Amsterdam is mede-initiatiefnemer en wordt onder meer verantwoordelijk voor de privacy van de gebruikte bezoekersdata.

Voortbestaan

Hoewel er vanaf 1 juli maximaal 100 mensen mogen samenkomen in concertzalen en stadions, mits die anderhalve meter afstand kunnen houden, kijken de betrokken organisaties naar de verdere toekomst. De verwachting is dat de versoepelingen van de coronamaatregelen op termijn steeds meer ruimte bieden voor grotere groepen mensen. Dat is noodzakelijk voor het voortbestaan van veel musea, podia en andere publiekstrekkers. Ook veel inwoners zijn na maanden binnenblijven wel weer toe aan een uitstapje, maar maken zich vaak nog zorgen om de gezondheidsrisico’s die dat met zich meebrengt.

“We zijn een dichtbevolkte stad met normaal veel bezoekers, en niet de enige drukke stad in Nederland,” zegt burgemeester Femke Halsema. “Het is goed dat gezamenlijk wordt onderzocht hoe we inwoners, ondernemers en bezoekers kunnen helpen makkelijker 1,5 meter afstand te houden, zodat we iedereen meer vrijheid kunnen bieden.”

Voorrang

Het verwelkomen van bezoekers kan niet op de manier zoals dat vroeger ging, met lange rijen en opstoppingen vlak voor aanvang van een voorstelling of concert. TNO gaat manieren verzinnen waarmee bezoekersstromen beter gespreid kunnen worden. 

Als mensen van tevoren weten dat het ergens druk wordt, kunnen ze hun reisgedrag daarop aanpassen, is de gedachte. Ook zijn er ideeën om bezoekers te verleiden om op tijdstippen te arriveren dat het rustig is, of door bezoekers voorrang te geven als zij van tevoren hun gezondheidsinformatie hebben ingevuld. Ook wordt nagedacht over een vorm waarbij mensen die recentelijk negatief getest zijn op besmetting met corona, sneller naar binnen mogen. Naast de privacywetgeving probeert de gemeente hierin ook de ethische dilemma’s te beoordelen.

Waarschuwen

“Deze samenwerking moet tips en hulpmiddelen opleveren waarmee we voorkomen dat mensen gaan samenklonteren bij publiekstrekkers die voor de virusuitbraak heel druk waren,” zegt Ger Baron, chief technology officer van de gemeente Amsterdam. “Niet via één nieuwe app, maar via de bestaande contacten die er al zijn tussen de bezoekers en de plek waar ze naartoe willen.” Bezoekers zullen volgens Baron nooit gedwongen worden om mee te doen met een proef, in de komende maanden gaan de betrokken partijen experimenteren met verschillende vormen die TNO ontwikkelt.

Ook is er bij theaters en musea veel interesse in een methode om bezoekers na afloop van een evenement of voorstelling te kunnen waarschuwen als er onverhoopt toch iemand met corona in de zaal zat.

De urgentie om op een veilige manier grote groepen mensen te kunnen ontvangen is hoog. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat Amsterdamse musea momenteel nog maar een derde van het aantal bezoekers verwelkomen dat zij op een veilige manier zouden kunnen ontvangen. Dit heeft grote financiële consequenties.

Ook op Tweede Pinksterdag werd op de Dam duidelijk dat het zich moeilijk laat voorspellen hoeveel mensen komen opdagen bij grote gebeurtenissen. De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt hoe de informatiepositie van de politie om de omvang van mensenmassa’s in te schatten, verbeterd kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden