Theater De Roode Bioscoop ontslaat al zijn medewerkers

Theater De Roode Bioscoop op het Haarlemmerplein moet al zijn medewerkers ontslaan. Het kwijtraken van de subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en de financiële gevolgen van de coronacrisis zijn de reden dat het theater spoedig in geldnood zal raken. Per 1 januari verliezen de drie medewerkers (goed voor 1,6 FTE) hun baan.

Stefan Raatgever
Theater De Roode Bioscoop op het Haarlemmerplein.  Beeld Roode Bioscoop
Theater De Roode Bioscoop op het Haarlemmerplein.Beeld Roode Bioscoop

Wat er daarna gebeurt, is nog onduidelijk. Voorzitter van het bestuur Karin Klooster hoopt een faillissement van het theater, dat al sinds 1913 bestaat, te voorkomen. “Het enige dat we willen is de tent openhouden. Het is zo’n belangrijke plek voor de buurt en de stad.”

De ontslagen noemt Klooster ‘heel triest’, maar ‘de enige stap die nu te nemen is’. “Ons theater heeft 70 stoelen, maar kan door de coronamaatregelen momenteel maar 18 bezoekers ontvangen. We teren ernstig in op onze reserves. Er is vanaf januari simpelweg geen geld meer om de salarissen te betalen.”

De programmering die loopt tot eind december wordt wel uitgespeeld. Klooster: “We beraden ons er op hoe we daarna verder moeten. Maar het doel is het voortbestaan van het theater.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden