PlusAchtergond

The Unbound laat je logeren in het groen, aan de rand van de stad

Duurzame chalets van het hotel The Unbound. Beeld Eva Plevier
Duurzame chalets van het hotel The Unbound.Beeld Eva Plevier

Een hotel beginnen terwijl de concurrenten het loodje leggen, hoe kansrijk is dat? Wel bij de Tuinen van West, waar een park vol duurzaamheid gasten lokt. Logeren in het groen.

Jaap Huisman

Een hotel als The Unbound was er nog niet. Het combineert het relaxte van cabines in de natuur met het gemak van culinaire en sportieve voorzieningen. Op 1 oktober ging het eerste deel, The Field Area, open. Typerend aan de architectuur zijn de houten chalets in alle vormen en maten.

Misschien is het corporate design van Leendert Meets Ingrid wel het fraaist aan The Unbound, een park met ‘cabins’ aan de westrand van Amsterdam. Het bureau van Leendert Masselink en Ingrid Bockting ontwierp de belettering, de huisstijl, het dessin van de vloerkleden, kussens, dekens en doeken, kortom alles wat de gast een aangenaam verblijf kan bieden. Integraal ontwerpen heet dat. De dessins neigen naar Indiaanse motieven, de kleuren doen denken aan de combinaties uit de jaren zeventig, en de houten cabins zouden zomaar Fins fabricaat kunnen zijn.

En dat staat dan op een plek waar de stad voorbij de sportvelden van Geuzenveld ophoudt, bij de Tuinen van West. The Unbound noemt zich nadrukkelijk geen bungalowpark en dat is terecht: de cabins zijn lodges zoals je ze in Amerikaanse natuurparken tegenkomt. Heel eenvoudig zoals de kubusvormige Hideout, of als variant op de romneyloods: the Wikkel. Deze cabines zijn gestrooid over het terrein met aan de noordkant een yogaveld, in het midden een zwemvijver en daarnaast een moestuin. In de vijver prijkt op een plankier een cilindervormige sauna, vlak bij een wellnesshuisje.

Het restaurant van The Unbound, met terras. Beeld Eva Plevier
Het restaurant van The Unbound, met terras.Beeld Eva Plevier

Architectuur ontmoet natuur in The Unbound op een manier die helemaal bij deze tijd past. Eerlijk, niet opgesmukt, met uitzondering van versieringen in het houtwerk. Duurzaam en vatbaar voor hergebruik, maar dat is geen bijzonderheid meer. Het landschap is bewust wild gehouden met een slingerpad door het groen, de interieurs van de cabines zijn rustiek waardoor er een ongedwongen sfeer ontstaat. Opgeprikt is wel het laatste woord dat op The Unbound van toepassing is. Huisjes, restaurant en deli staan op houten verhogingen. Op de veranda’s moet het bij zonsondergang heerlijk toeven zijn.

Dorens Architects bedachten met Rene Appelo het boetiekhotelconcept en de architectuur, Felixx Landscape Architects richtten het park in. Picknicken moet mogelijk zijn, chique dineren ook. Wie een pizza wil afbakken kan dat in zijn eigen houtoven doen. De gast die niet wil koken, kan een maaltijd bij de deli bestellen. Omdat elke cabine een aanrecht heeft, kun je ook zelf aan de slag.

Er zijn twee sferen in The Unbound: in The Boardwalk staan huisjes met een verdieping dicht op elkaar, The Field Area is ruimtelijk en relaxed van opzet. Middelpunt van The Field Area is the Firehouse, een schuurachtige zaal die geschikt is voor bruiloften en partijen met een ferme schoorsteen als herkenningspunt.

Gouden greep

Dit hotelconcept voorziet in deze tijd zeker in een behoefte: uitgaan of logeren in de buitenlucht op gepaste afstand van elkaar. Een groepje van vijf gasten kan kiezen voor het grootste type The Lighthouse, dat uit twee lagen bestaat, net als The Barn. Restaurant, bar en deli zijn zo ruim opgezet dat men elkaar niet voor de voeten hoeft te lopen.

Logeren in een natuurlijke omgeving lijkt ook los van Covid een gouden greep. Bovendien ligt het terrein zo dicht tegen de stad aan dat het voor de meesten makkelijk bereikbaar is. Een staycation noemt de organisatie het, begrijpelijk. Dit is een plek voor een korte vakantie, een uitstapje, even de stad uit en toch ook weer niet.

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat zo’n terrein beschikbaar was, nota bene op een van de drukste knooppunten van de Randstad. Verkeer over de Westrandweg, de ringweg A10, de Haarlemmerweg en het spoor raast voorbij: dat zou je een minpunt van The Unbound kunnen noemen. Een geruisloze jungle kan het niet worden

Interieur van het grootste chalet van The Lighthouse, het grootste chalet van The Unbound. Beeld Eva Plevier
Interieur van het grootste chalet van The Lighthouse, het grootste chalet van The Unbound.Beeld Eva Plevier

Daar staat veel tegenover: het idee van een glamping, de ruimtelijkheid van een park, een strandje, een klimparcours, een privéomgeving tegenover groepsvoorzieningen. Je ziet de kinderen ’s zomers in de vijver springen en de ouders losgaan op de veranda. Nee, zo’n hotel had Amsterdam nog niet: je fantasie kan gaan werken welke andere plekken van de stadsrand geschikt zouden zijn voor zo’n formule

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden