The Seafood Shop gaat toch de strijd aan

The Seafood Shop in de Leidsestraat zou gaan sluiten omdat er van stadsdeel Centrum alleen vis mag worden verkocht, niet gegeten. Na veel hartverwarmende reacties uit de buurt en een crowdfundingsactie, hebben de eigenaren nu besloten toch naar de rechter te stappen.

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

De familie laat weten overrompeld te zijn door alle steun en reacties die ze hebben ontvangen en dat een rechtszaak tot de mogelijkheden behoort. "De lange lijst aan 'verboden' die onze gemeente in korte tijd introduceerde, heeft duidelijk tot zeer veel onvrede geleid onder Amsterdammers."

Ook denkt de advocaat van de familie dat een procedure postitief kan aflopen voor de winkel. "Door gezamenlijk te procederen hebben burgers een nieuw en effectiever instrument tot hun beschikking. We hebben namelijk een prachtig rechtssysteem die we kunnen inzetten om - als collectief - de gemeente terug te fluiten. En deze strijd gaan we heel graag samen met jullie aan."

Crowdfundingsactie
In één dag is al bijna 4000 euro opgehaald. Met de crowdfundingsactie hoopt Erwin Bakkum 50.000 euro op te halen. Het bedrag dat de eigenaren denken nodig te hebben voor een gang naar de rechter, om zo een definitieve sluiting te voorkomen.

'Wat de gemeente Amsterdam nu doet is echt onbegrijpelijk. Hebben we eindelijke een mooie kwalitatieve winkel in de Leidsestraat, moet die sluiten,' schrijft Bakkum.

Toeristen
Dinsdag kreeg de familie Visscher, eigenaar van The Seafood Shop, van het stadsdeel te horen dat er definitief geen vis meer mag worden verkocht voor consumptie ter plaatse. Het stadsdeel wil zo voorkomen dat winkels in de binnenstad zich alleen maar op toeristen richten.

Daarop lieten de eigenaren toen weten de winkel te moeten sluiten. "Want geen enkele viswinkel kan de huur nog betalen als klanten niet ook een haring of kibbeling ter plekke mogen eten."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden