Amsterdam Bewaar

The Black Archives haalt 10.000 euro op in 3 dagen

Het archief
Het archief © The Black Archives

The Black Archives, het eerste specifiek op zwarte geschiedenis gerichte archief in Amsterdam, heeft binnen drie dagen 10.000 euro, middels een crowfunding, binnengehaald.

Met het geld wil het initiatief eind november een tentoonstelling openen in samenwerking met het Amsterdam Museum. Maar het belangrijkste doel van de geldinzameling is het archief toegankelijk te maken voor het publiek. 

Website
De collectie bestaat uit zeer uiteenlopende historische teksten van en over zwarte mensen in en buiten Nederland. Een deel daarvan is sinds 1 juli online toegankelijk via de website van The Black Archives

Het samenstellen van het archief begon in 2015, toen de initiatiefnemers Mitchell Esajas, Jessica de Abreu en Miguel en Thiëmo Heilbron de privécollectie van de overleden UvA-socioloog Waldo Heilbron als nalatenschap openbaar maakten. Die boeken waren tijdelijk te zien in een kleine bibliotheek in Amsterdam-Noord.

Digitaliseren
Met het opgehaalde bedrag is de organisatie van plan tevens de collecties van Otto en Hermie Huiswoud, Glenn Willemsen en de Vereniging Ons Suriname te archiveren en digitaliseren. 

De initiatiefnemers hopen dat al deze verhalen jonge mensen zullen inspireren samen over zwarte cultuur en geschiedenis na te denken en te praten. Dat zou volgens hen kunnen bijdragen aan huidige maatschappelijke discussies. 

De crowdfundingsactie is nog niet afgelopen: tot 9 augustus kunnen er nog donaties worden gedaan.