Testen voor festivals op de NDSM-werf met geluid dat klinkt als een walvis onder water

In voorbereiding op het (mogelijk) aankomende festivalseizoen worden op woensdag geluidstesten gedaan op de NDSM-werf. Niet met muziek, maar met white noise. Dat resulteert in geluid dat klinkt als een walvis onder water.

Dianne Bleeker

Het zijn er zeven in totaal: om 09.00, 09.15, 10.00, 11.30, 13.00, 15.30 en 17.45 uur. Tussendoor zal er worden op- en afgebouwd.

De gemeente onderzoekt zo samen met Stichting NDSM en festivalorganisatoren hoe omwonenden zo min mogelijk overlast ervaren tijdens festivals en andere evenementen. Tijdens de tests worden verschillende podia nagebootst.

Walvis onder water

Met geluidsapparatuur worden diverse opstellingen, geluidsniveaus en frequenties van white noise getest. Dit geluid is het beste te vergelijken met het geluid van een walvis onder water.

Omwonenden kunnen last hebben van overlast tijdens de geluidstesten. Tot waar het geluid te horen is ligt aan de windrichting en kracht.

Op Twitter wordt gemeld dat het geluid in ieder geval in het Westerpark en op het KNSM-eiland te horen is.

Grote speakers op het NDSM-werf. Beeld Marc Kruyswijk
Grote speakers op het NDSM-werf.Beeld Marc Kruyswijk

Klachten

Vorig jaar werden er vanwege de coronapandemie geen grootschalige evenementen op de NDSM-werf georganiseerd, maar het jaar daarvoor regende het vaak klachten over geluidsoverlast. Zo waren er in het paasweekend van 2019 bijna 800 klachten over DGTL en Awakenings.

Achteraf bleek dat er toen geen geluidsnormen werden overtreden, maar nu wordt er toch onderzocht hoe geluidsoverlast voor omwonenden beperkt kan worden tot het minimum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden